INSPEKCIJA MEĐU PIROTEHNIČARIMA

HCR bespravno dao Citroen na korištenje Đurđi Adlešič?

30.04.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Iako se tvrtke koje se bave razminiranjem već dulje vrijeme žale na nepravilnosti u Hrvatskom centru za razminiranje, tek je upravni nadzor, koji je obavio Sektor za inspekcijske poslove MUP-a Hrvatske u razdoblju od 21. ožujka do 6. travnja 2012. godine, pokazao da su se u HCR-u događali neki sumnjivi poslovi

Inspekcija za humanitarno razminiranje utvrdila je niz nepravilnosti u radu Hrvatskog centra za razminiranje i naložila da se sve te nepravilnosti isprave u što kraćem roku, piše Večernji list.

Inspekcija je tako utvrdila da podružnice HCR-a Karlovac, Osijek i Zadar nisu upisane u sudski registar ustanova sukladno zakonu, da načelnik Odjela za izvid i operativno planiranje podružnice u Zadru Igor Rebac nije pirotehničar i ne posjeduje iskaznicu za humanitarno razminiranje te zbog toga ne može obavljati poslove tehničkog izvida.

No nepravilnosti su utvrđene i kod obavljanja poslova stručnog nadzora nad razminiranim područjem, pa je tako utvrđeno da nadzornici HCR-a koji su dužni izrađivati zapisnike nemaju položen državni stručni ispit.

Među silnim nepravilnostima, Večernji list uočio je i ime Đurđe Adlešič. Naime, HCR je svoje vozilo citroen C5 dao na korištenje Đurđi Adlešič, odnosno zakladi Hrvatska bez mina. Ta zaklada dobila je na korištenje auto bez naknade, a sve troškove korištenja vozila u vrijednosti 50 tisuća kuna plaća HCR.

Za takvo stanje, potvrdio je izbor Večernjem listu, odgovoran je ravnatelj Zdravko Modrušan, koji je svojim postupcima doveo HCR u tešku situaciju.