iz fonda solidarnosti EU-a

HAZU u cajtnotu: Zbog žalbi poništene nabave, pa visi obnova dviju zgrada stradalih u potresu s bespovratnih 107 milijuna kuna

15.10.2021 u 09:32

Bionic
Reading

U svega deset dana Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) donijela je dvije odluke koje ne idu na ruku Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU). Štoviše, otvaraju pitanje hoće li HAZU uspjeti povući bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu dviju zgrada stradalih u potresu, za koje je predviđeno 107,2 milijuna kuna

Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) najprije je potkraj rujna poništila Odluku o odabiru izvođača za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade Palače HAZU-a, a potom prošlog tjedna i za Knjižnicu HAZU-a. Procijenjena vrijednost nabave za obje iznosila je nešto manje od pet milijuna kuna. Iako se ne radi o velikim sredstvima, poništenje odluka o odabiru izrađivača dokumentacije, za koje je nabava raspisana polovicom lipnja, dovode u pitanje mogućnost da se projektna dokumentacija, a potom i radovi, financiraju iz Fonda solidarnosti.

Naime Ugovor koji je HAZU potpisao s Ministarstvom kulture za projektni prijedlog, osim izrade dokumentacije, uključuje radove, odnosno provedbu mjera zaštite zgrade. On za Palaču ukupno iznosi 67,1 milijun kuna, a za Knjižnicu 40,1 milijun kuna. Rok za povlačenje sredstava je lipanj iduće godine.

U slučaju Palače HAZU-a žalbu je izjavio IGH osporavajući pravilnost bodovanja ponuda po kriteriju za odabir ponude, samu zakonitost postupka te valjanost odabrane zajednice ponuditelja Interkonzalting i Škoro. DKOM je žalbu osvojio pa HAZU IGH-a mora nadoknaditi 25 tisuća kuna troškova.

Isti iznos treba uplatiti zajednici ponuditelja ing4studio, Zagreb i Toding, koji su uložili prigovor na način na koji je bodovana njihova ponuda za Knjižnicu HAZU-a. Posao je za Knjižnicu bio dodijeljen tvrtki Capital Ing.

U obje situacije HAZU nema pravo na žalbu, ali može pokrenuti upravni spor na Visokom upravnom sudu ili sve odmah vratiti na ponovno postupanje. Vrijeme curi, a ono je najdragocjenije zbog rokova.

Osim dva spomenuta slučaja, HAZU pred DKOM-om ima i slučaj izrade projektne dokumentacije za Palaču Drašković, procijenjene nabave 1,5 milijuna kuna. Nabava za nju bila je raspisana dva tjedna nakon Knjižnice i Palače HAZU-u, a pred DKOM-om je od početka rujna, pa se može očekivati da će i za nju odluka biti skoro donesena. Ukupna vrijednost ovog projektnog prijedloga iznosi 29,8 milijuna kuna. Ono za što sasvim sigurno neće povući 20,1 milijun kuna iz Fonda solidarnosti EU-a zgrada je u Ulici Ante Kovačića, u kojoj su smješteni zavodi HAZU-a.

Naime, kako je još ljetos pisao Faktograf, Ministarstvo kulture jednostrano je raskinulo ugovor za spomenutu zgradu jer je naknadno utvrđeno da se osim Zavoda u njoj nalazi privatni stan. A kako privatni stan ne potpada pod pokretnu i nepokretnu kulturnu baštinu javne namjene, za što se mogu koristiti sredstva Fonda, ugovor je raskinut.

Knjižnica by Tportal.hr on Scribd

Prema procjeni, HAZU bi iz Fonda solidarnosti trebao dobiti više od 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite 13 njegovih prostora stradalih u potresu. Hoće li tako i biti, znat ćemo u lipnju 2022. godine. Tempom kojim se sada ide, uz pogreške u koracima i vješte odvjetničke žalbe, teško da će se to i ostvariti. Kako gledaju na trenutno stanje i procjenjuju li hoće li stići poštovati zadani rok, pitali smo u HAZU-u, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Palača HAZU Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL