NE KOMENTIRAJU DNEVNU POLITIKU

HAZU odgovorio arhitektima zašto šute o Bandićevom urbanističkom 'makijavelizmu'

11.09.2019 u 16:49

Bionic
Reading

HAZU se ne izjašnjava o dnevnopolitičkim pitanjima, naročito ako se suprotstavljaju pojedine interesne skupine ili političke stranaka, kao ni o pitanjima lokalnoga karaktera, odgovor je Akademije na pismo grupe arhitekata koji prosvjeduju jer HAZU šuti o recentnim urbanističkim događajima u Zagrebu

'Funkcija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) je štititi društvene vrednote na nacionalnoj razini i u globalnom kontekstu', navedeno je u priopćenju kojim se Ured za odnose s javnošću i medije HAZU-a u srijedu očitovao na pitanje Hine o pismu koje je nedavno potpisalo 259 stručnjaka i znanstvenika s područja arhitekture i građevine i uputilo ga Akademiji i njezinu predsjedniku Velimiru Neidhardtu.

Potpisnici pisma 'prosvjeduju protiv neprihvatljive šutnje ugledne 160-godišnje institucije na recentna događanja u zagrebačkom prostoru i makijavelizam gradonačelnika Milana Bandića vezano uz proceduru donošenje Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba, kao i netransparentnu proceduru oko izbora potencijalnog investitora'.

Riječ je pismu koje je prošloga petka upućeno javnosti uz potpise 55 arhitekata, a u međuvremenu je broj potpisnica i potpisnika narastao na 259. Akcija se, navodi se u pismu, vodi pod geslom: 'Muk Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti para uši'.

'HAZU se ne izjašnjava o dnevnopolitičkim pitanjima, naročito ako dolazi do suprotstavljanja između pojedinih interesnih skupina ili političkih stranaka. Tome treba dodati da se HAZU ne izjašnjava o pitanjima lokalnog karaktera. Njezina je funkcija štititi društvene vrednote na nacionalnoj razini, kao i u globalnom kontekstu', stoji u odgovoru HAZU-a.

U priopćenju je navedeno da se mnogi akademici bave Zagrebom cijeli život, te istaknuto kako je 'njihov rad javan i slobodno se mogu citirati njihovi radovi'.

Kao primjer navodi se upravo knjiga HAZU-ovog čelnika Velimira Neidhardta 'Misao u arhitekturi'. Tekstovi u toj knjizi grupirani su u devet tematskih cjelina, poput tema o Zagrebu, urbanizmu, teorijskim i povijesnim promišljanjima u arhitekturi, o arhitektima, metodološkim aspektima projektiranja, problemima strukovnog djelovanja, aktualnim knjigama i izložbama te o djelima autora.