prljava kampanja

Hasanbegović o Tomaševiću: Cijelo desetljeće aktivizma financirano iz stranih avansa bilo je pravan za političko djelovanje

18.05.2021 u 18:11

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović koji je na netom završenim lokalnim izborima za Gradsku skupštinu Grada Zagreba bio na listi Domovinskoh pokreta, komentirao je rezultate lokalnih izbora u glavnom gradu Hrvatske. U bitci za gradonačelnika u drugi krug u Zagrebu ušli su predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!.

Hasanbegović je komentirao i prosvjede koje je Tomislav Tomašević predvodio 2010. godine u Varšavskoj ulici u Zagrebu protiv uzurpacije javnog dobra od strane privatnog investitora. Aktivisti Zelene akcije pobunili su se protiv gradnje. Ušli su u ograđeni prostor, sjeli na ogradu i zauzeli ograđeno gradilište nakon čega su ih opkolili zaštitari i interventna policija.

'U svakom trenutku sjedenja na toj cesti, Tomašević je putem stranih dotacija uzimao mjesečnu plaću koja je u svakom trenutku bila veća od mjesečne plaće hrvatskog učitelja ili medicinske sestre. To nije protuzakonito, ali ne radi se o skupini volontera koji su na kruhu i vodi sjedili na cesti i spavali u vrećama za spavanje već o ljudima koji su bili financirani', tvrdi Hasanbegović. Istaknuo je da je Tomašević bio djelatnik nečega što je pretenciozno nazvano institutom, a zapravo je bila udruga dotirana, ne samo iz stranih izvora, već i iz hrvatskog državnog proračuna.

'On je bio zaposlenik te udruge i primao plaću', kazao je ovaj političar.

Hasanbegović smatra da je Tomaševićevo aktivističko djelovanje bilo uvertira u političku aktivnost.

'To je bila priprema za političku aktivnost. Cijelo desetljeće aktivizma financirano iz stranih avansa bilo je pravan za političko djelovanje. To što zovemo zelenom ljevicom uistinu nije protukapitalistička stranka, to je avangarda stanovitih oblika kapitalizma', zaključio je Hasanbegović.