otvoreno o obnovi zagreba

Hasanbegović: 1945. je začet socijalno-politički potres kad je ljudima oduzimana imovina putem stanarskog prava; Tomašević: Desnica u Hrvatskoj svaku temu svede na Tita, Jugoslaviju i socijalizam

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 02.09.2020 23:50
  • Objavljeno 02.09.2020 u 23:42
Tomašević i Hasanbegović

Tomašević i Hasanbegović

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Župan krapinsko-zagorski Željko Kolar (SDP) kazao je, u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" u kojoj se govorilo o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa u ožujku ove godine, da je on proglasio elementarnu nepogodu za Gornju Stubicu i Mariju Bistricu jer su u tim mjestima najveće štete.

'Imali smo 545 zahtjeva ljudi. Ukupno procijenjena šteta je oko 75. 5 milijuna kuna s time da imamo 53 objekta koji su privremeno nesposobni da se u njima živi, a za 28 objekata je predviđeno potpuno rušenje', rekao je Kolar za HRT.

Naglasio je da su štete bile i na školama i da će se jedna područna škola morati srušiti i izgraditi nova, a ostale su osposobljene za početak nove školske godine. Istaknuo je da se Vlada ponijela neodgovorno jer je išla na izbore prije donošenja zakona i da je ova godina izgubljena za bilo kakvu obnovu.

Saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević kazao je da je bitnija kvaliteta zakona nego njegova brzina. Istaknuo je da je novac predviđen za sve one koji su krenuli u obnovu da ga dobiju natrag. Milošević je kazao da je Zakon o obnovi jedan od najkompleksnijih zakona u posljednjih nekoliko godina.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić kazala je da se boji da ćemo imati i u ovom slučaju problem s korupcijom, jer transparentnost neće biti u rukama Sabora već u rukama programa mjera koji će odrediti najviše cijene u toj javnoj nabavi. Dodala je da se danas transparentnost danas može vrlo jednostavno osigurati.

'Svi podaci mogu biti dostupni i češće nego što se navodi putem interneta', naglasila je. Dodala je da ovaj zakon ne rješava problem već dapače komplicira ih. Milošević je rekao da je odabir stručnosti vrlo bitan.

'Jasno je navedeno u zakonu da će svi troškovi biti objavljeni na webu ministarstva, a i budućeg Fonda za obnovu', dodao je.

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović rekao je da je u svim raspravama izostao odgovor na ključno pitanje zašto su štete od potresa bile baš tako katastrofalne.

'Zašto su u jednom trenutku zagrebački Gornji i Donji grad bile kulise koje su se počele urušavati? Odgovor na to pitanje je ključan kada se ima u vidu bilo koja strategija koji nazivamo cjelovitom urbanom obnovom zagrebačke urbane jezgre, a što je potpuno drugi problem u odnosu na ovo pitanje obnova šteta od potresa, naglasio je Hasanbegović.

Potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta istaknuo je da je 1945. začet socijalno- politički potres te da je ljudima oduzimana imovina putem stanarskog prava.

  • +40
  • +37

Potres u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik stranke Možemo! Tomislav Tomašević istaknuo je da desnica u Hrvatskoj na svakoj temi svede stvar na Tita, Jugoslaviju i socijalizam, pa čak sad i na potres. Naglasio je da je u potresu nastradalo 25.000 zgrada i taj potres se ne može rješavati sa Zakonom o elementarnim nepogodama i jasno je da je potreban novi zakon.

- Vlada ga je najavila i rekla da će se sve definirati njime. Onda ga nije bilo, išlo se na izbore. Ja sam uvjeren da se prvo išlo na usvajanje zakona, uz istu ovu proceduru koja je bila i sada, uvjeren sam da bi u lipnju imali zakon i ranije bi počeli s obnovom i sa sanacijom koja i dalje nije za dobar dio grada napravljena, rekao je.

Dodao je da nije zadovoljan jer zakon nije donesen prije, ali zadovoljan je što je okvir za financiranje, 60-20-20, isti onaj okvir koji je tražila i njegova platforma. Tomašević je rekao da je 25 prijedloga oporbe prihvaćeno iz prvog čitanja. Kazao je da je zadovoljan financijskim okvirom, ali nije zadovoljan institucionalnim okvirom. 'Borimo se i brinemo kakva će biti provedba', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!