rasprava u otvorenom

Hasanbegović: Ne daj Bože prvi sljedeći potres vratit će nas na ono što smo imali; Horvat: Cijenim ovo nastojanje kolege da bude dopadan hrvatskoj javnosti

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 28.07.2020 23:56
  • Objavljeno 28.07.2020 u 23:40
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Kako će se obnavljati Zagreb i okolica od potresa? Treba li na isti način financirati obnovu prve nekretnine koja je obiteljski dom i stanova za iznajmljivanje? - Duga rasprava o dugoočekivanom Zakonu o obnovi Zagreba Hoće li se dogoditi krpanje zgrada ili temeljita obnova s protupotresnim ojačanjima? Kako spriječiti špekulante nekretninama? Niz je pitanja koja su postavljena u emisiji Otvoreno u utorak navečer

'Da, socijalni kriterij treba, imovinski kriterij treba, i dohodovni kriterij treba. Oni će se razmotriti, i već su u fazi razmatranja i s prvim prijedlozima pred drugo čitanje hrvatska će Vlada izaći u procesi savjetovanja i javne rasprave', rekao je Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine gostujući u emisiji Otvoreno na HRT-u.

Za otprilike tri tjedna, dodao je, vidjet ćemo njihovu konačnu konturu.

'Ono što smo zacrtali ovim Zakonom je jedan koncept s kojim smo ušli u javnu raspravu, prihvativši 100-tinjak primjedbi svih onih koji su bili zainteresirana javnost, ovaj koncept koji smo predstavili zastupnicima Hrvatskog sabora je ipak malo drugačiji od onog s kojim smo ušli u raspravu', dodao je Horvat.

Koncept ulazi u organiziranu obnovu konstrukcijskog dijela zgrade: nosivi zidovi, hodnici. U cjelovitu obnovu ići se, kazao je, kod onih vlasnika koji se za to odluče i onih vlasnika koji to mogu sami financirati.

'Rekli smo u prvom koraku da nam za takav tip obnove trebaju 42 milijarde kuna. Mi smo s današnjim danom iz nekoliko izvora financiranja osigurali otprilike milijardu i 200 milijuna eura, uključujući i onih 100 milijuna kuna koje smo stavili na raspolaganja za sanaciju krovišta i dimnjaka, nosivih odnosno zabatnih zidova i nekih drugih dijelova koje su građani počeli sami obnavljati', rekao je Horvat.

Ministar Darko Horvat

Ministar Darko Horvat

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Konstatacija da se ne zna što treba raditi organizator obnove, što bi trebao raditi upravitelj zgrade ili sam vlasnik - je jedna nedorečenost koju ja prepuštam samim vlasnicima', rekao je Horvat.

Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta imao je dosta primjedbi na Zakon.

'Govorio sam u kontekstu onoga što bi trebao biti cilj i svrha ovoga Zakona, a što u ovom obliku i s ovim stanjem financija, posebno na ovaj način kako se konfuzno interpretiraju stvari, kazao je Hasanbegović.

Dodao da je u utorak u Hrvatskom saboru pušten jedan popis lijepih želja na brzinu, iz političkih razloga, posebice iz predizbornih političkih razloga.

'Ono što je ključna anomalija ovog Zakona i to ga čini bizarnim, dakle govori se o toj rekonstrukciji ili krpanju do razine stanja uoči potresa. Drugim riječima, treba napraviti kulisu, zakrpati. Ne daj Bože prvi sljedeći potres vratit će nas na ono što smo imali', kazao je Hasanbegović.

'Cijenim sve ovo nastojanje kolege Hasanbegovića da bude dopadan hrvatskoj javnosti, ja sam siguran da ga 95 posto hrvatske javnosti nije čulo, niti razumjelo, jer on govori metajezikom. A jezik inženjera, moj jezik kao inženjera elektrotehnike, strojara, građevinara, statičara, arhitekta - vam je vrlo jasan i na podlozi točnih analitičkih izraza', kazao je Horvat.

'Ja vam mogu govoriti i jezikom vlasnika koji je oštećen u tom potresu i koji je u krajnjoj liniji svjestan dosega političkoga marketinga', uzvratio je Hasanbegović dodavši da je sam pristupio obnovi svoje imovine.

'Ne možemo siliti nekoga da država ulaže novac u tuđu nekretninu'

Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Isto sam inženjer elektrotehnike s iskustvom koje je u privatnom sektoru i mogu reći da je ovaj model vraćanje u prošlost, kazao je Dario Zurovec, saborski zastupnik Fokusa.

Obraćajući se ministru Horvatu, kazao je, da nije istina da im nitko nije ponudio neko rješenje.

'Prije jedno sat vremena ja sam ponudio jedno rješenje od strane Fokusa, nadam se da će biti prihvaćeno. Mi moramo jednostavno navesti ljude da budu odgovorni za svoju nekretninu. Da, potres je pogodio i moju kuću, kazao je Zurovec i dodao da je četiri puta "izletavao" iz kuće.

'Što se tiče ovoga samog Zakona, ne možemo mi otimati od ljudi imovinu, točnije uzimati novac od poreznih obveznika, i siliti nekoga da država ulaže novac u tuđu nekretninu', rekao je Zurovec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!