name & shame

Hajduković: Treba napraviti listu onih koji zlorabe prelazak na euro

03.06.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) najavio je u petak da će sljedeći tjedan na sjednicu Odbora za europske poslove pozvati guvernera HNB-a Vujčića kako bi razmotrili prelazak na euro, a Vladu je pozvao da napravi 'name & shame' listu onih koji budu zlorabili konverziju kuna u eure

"Pokrećem nekoliko inicijativa prema HNB-u i Vladi. Prva će biti sjednica Odbora za europske poslove sljedeći tjedan s točkom Izvješća o konvergenciji na koju će biti pozvani guverner Boris Vujčić i predstavnici Ministarstva financija te Europske komisije kako bi dobili sva izvješća koja tište poduzetnike i građane”, najavio je Hajduković.

Pozvao je Vladu da napravi 'name & shame' listu na kojoj će se vidjeti sve nepravilnosti, varalice, malverzacije, kako bi se građani mogli informirati o tome tko zlorabi konverziju kuna u eure.

Hajduković također poziva Vladu da objavi sve jednokratne troškove konverzije na euro, direktne i indirektne, kako bi poduzetnici i građani znali koliko ih to košta i kako se pripremiti.

UUvođenje nove valute nije zafrkancija, krajnje je vrijeme da to shvatimo vrlo ozbiljno, da se dobro pripremimo, a ne da nas moguće nepravilnosti i malverzacije zateknu i to prelomi preko leđa građana”, istaknuo je Hajduković.

Istaknuo je kako su poskupljenja već sada očita a inflatorni udar bit će povećan i konverzijom u euro, što se dogodilo u svakoj državi koja je prelazila na euro.

„Zabrinut sam što Vlada olako shvaća konverziju, posebno u ovim teškim vremenima. Nijedna država nije prelazila na euro u ovako nesigurnim vremenima rata, energetske krize, poremećaja u opskrbi hranom. To moramo ozbiljno shvatiti baš da bi minimalizirali taj udar koji će proizvesti euro”, upozorio je Hajduković.

Da bi se amortizirao taj udar, Vlada bi morala razmatrati mogućnost smanjenja PDV-a i trošarina jer će trgovci,  poučeni negativnim iskustvom, povećavati marže a mjere koje Vlada provodi neće dati rezultate koje želimo.