susret sa šefom parlamenta

Dombrovskis posjetio Sabor, Jandroković najavio: Zbog uvođenja eura morat ćemo mijenjati 77 zakona

02.06.2022 u 11:11

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je izvršnog potpredsjednika Europske komisije zaduženog za gospodarstvo Valdisa Dombrovskisa, prioopćeno je iz Ureda predsjednika Sabora

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je potpredsjednika Komisije Valdisa Dombrovskisa o kontinuiranoj provedbi aktivnosti Hrvatskoga sabora za pravovremeno uvođenje eura. Hrvatski sabor usvojio je u svibnju Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, temeljnog akta kojim se uređuju pravila u procesu uvođenja eura. Također je izvijestio da je pred Hrvatskim saborom donošenje 77 zakonskih akata od kojih su 42 nužne izmjene zakona, a 35 manje izmjene koje je potrebno uskladiti, stoji u priopćenju.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo potporom hrvatskih građana za uvođenje eura koja prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja premašuje 60 posto, kao i potporom većine parlamentarnih stranaka. Predsjednik Jandroković istaknuo je da se ulaskom Hrvatske u eurozonu, kao i u schengenski prostor, ostvaruje u potpunosti europska integracija Hrvatske i zaokružuju višegodišnji procesi koji dodatno jačaju međunarodni položaj Hrvatske.

U razgovoru su posebno istaknuli napore Vlade i Hrvatskoga sabora s ciljem zaštite građana od sprječavanja zlouporaba porasta cijena povezanih s uvođenjem eura. Naglasili su kako globalna gospodarska kriza i inflacija ne smiju biti izlika za neopravdano povećanje cijena prilikom konverzije. Potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis upoznao je predsjednika Sabora s daljnjom procedurom vezanom za uvođenja eura u Hrvatskoj te najavio kako očekuje da će Vijeće EU-a i Europski parlament donijeti odluke u prvoj polovici srpnja.

Predsjednik Jandroković zahvalio je potpredsjedniku Dombrovskisu na njegovoj dugogodišnjoj potpori u pogledu ulaska Hrvatske u eurozonu kao jednog od strateških nacionalnih ciljeva.