Apel za najranjivije

Hajduković poslao otvoreno pismo Plenkoviću: Mjerama pomognite i blokiranima!

11.09.2022 u 13:04

Bionic
Reading

Potpredsjednik Socijaldemokrata i zastupnik u Hrvatskom saboru Domagoj Hajduković uputio je u nedjelju otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga poziva da pomogne 240.000 građana čiji računi su blokirani, a Vladine mjere su ih zaboravile.

Posebno brine činjenica da je broj građana čiji su računi blokirani dulje od godinu dana u stalnom porastu. Dana 31. prosinca 2020. bilo je 159.588 blokiranih potrošača, godinu kasnije 175.447, a 31. travnja 2022. već 181.509.

Oni moraju preživjeti od iznosa koji im se isplaćuje na zaštićeni račun. Međutim, mnogi blokirani nemaju plaće, pa žive od primitaka koji su zaštićeni od ovrhe, poput doplataka za djecu, invalidnine i sl.

U periodu galopirajuće inflacije toj će već izuzetno ugroženoj skupini građana krpanje kraja s krajem postati nemoguća misija. "Upravo zbog toga apeliram na Vas da pomognete blokiranima", poručuje Hajduković premijeru.

Postoji nekoliko brzih i jednostavnih mjera koje bi im značajno pomogle, pri čemu treba ozbiljno izmijeniti Ovršni zakon.

  • +16
Paket pomoći Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Treba povećati iznos plaće zaštićen od ovrhe, proširiti broj primitaka izuzetih od ovrhe i promijeniti redoslijed naplate duga tako da prvo ide otplata glavnice, a onda kamata, predlaže Hajduković.