sanacija posljedica

Hajduković: Nesreća Osijeka je toliko niska u Vladinim očima da nismo zaslužili ni posjet 'velikog vođe'

02.11.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković pozvao je u četvrtak lokalne i državne vlasti da se žurno posvete sanaciji posljedica požara u tvrtki Drava International, jer njihovo dosadašnje djelovanje pokazuje neozbiljan pristup toj ekološkoj katastrofi

Hajduković je na konferenciji za novinare ocijenio kako, nakon gotovo mjesec dana od izbijanja požara, Osječani i stanovnici susjednih općina još uvijek ne znaju kakav zrak udišu, a nema nikakvih rezultata ispitivanja tla, niti kakvoće vode i njezine sigurnosti.

Nema ni jasnih i dostupnih podataka kako se građani u zahvaćenim zonama trebaju ponašati prema svojim vrtovima i njihovim plodovima, kao i prema poljoprivrednom zemljištu i usjevima.

Nema nikakvih podataka kako bi građani trebali postupiti u zaštiti zdravlja, čni se da se nadležne institucije prave kao da se ništa nije dogodilo i da je velika nesreća samo epizoda koju treba što prije zaboraviti, kaže Hajduković.

Dodao je kako se nikakvi odgovori ne mogu dobiti ni u Hrvatskom saboru, jer na pitanje državnoj tajnici Ministarstva zdravstva što se čini za zaštitu zdravlja građana nije dobio jasan odgovor.

Također podsjeća kako je još 6. listopada uputio pisane upite premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici Mariji Vučković te ministrima Davoru Filipoviću i Viliju Berošu, u vezi plana zaštite ljudi i okoliša, ali do danas nije dobio odgovor.

"Nesreća Osijeka i okolice je toliko niska u Vladinim očima da nismo zaslužili ni posjet 'velikog vođe' Plenkovića, koji je tu poslao potpredsjednika Vlade Tomu Medveda", rekao je Hajduković.

Smatra kako se odnos prema pogođenoj regiji vidio se i na odbijanju njegova amandmana na rebalans državnoga proračuna, kojim je zatražio dva milijuna eura za sanaciju ekološke katastrofe na području Osijeka i okolice.

Tražim od lokalnih i državnih vlasti da se ozbiljno i žurno posvete sanaciji posljedica ekološke katastrofe i napokon počnu štititi zdravlje građana, poručio je Hajduković.