požar plastike

Anušić: Nadzor u Dravi International u ovlasti Državnog inspektorata

19.10.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Skupština Osječko-baranjske županije prihvatila je u četvrtak jednoglasno informaciju o požaru plastike u tvrtki Drava International, a župan Ivan Anušić istaknuo je da nadležnost županije završava s izdavanjem dozvole za rad, dok je nadzor u ovlasti Državnog inspektorata

U izvješću o poduzetim aktivnostima tijekom i nakon požara Anušić je istaknuo kako su vatrogasci spriječili moguću veću katastrofu jer su od vatre obranjeni objekti u kojima su se nalazile lako zapaljive i eksplozivne kemikalije.

Moglo je doći do evakuacije cijelog Osijeka

To je moglo dovesti do eksplozije i stvaranja otrovnog oblaka, što je za posljedicu moglo imati evakuaciju naselja Brijest i Antunovac, a možda i cijelog Osijeka, kaže župan.

Županija je tvrtki dala dozvolu za recikliranje i obradu 20.000 tona plastike, ali s obzirom na površinu od 17 hektara na kojoj je bila uskladištena i visinu uskladištene plastike, koja se kretala od tri do osam metara, procjenjuje se da je ta količina zapravo iznosila oko 500.000 tona.

Anušić ističe da nadležnost županije završava s izdavanjem dozvole, a provjera radi li se u skladu s propisima je u nadležnosti Državnog inspektorata, koji ima ima ovlasti nadzora i sankcioniranja te poništavanja rješenja koja su donijela neka druga tijela.

Podsjetio je kako je Drava International već bila prijavljivana zbog sumnje u nepravilnosti, od fizičkih osoba ili nadležnih institucija, ali se ništa nije događalo, pa se nada da će se vidjeti zašto je sustav propustio reagirati.

"Znam da su izbori pred vratima pa požar postaje idealna prilika za političko obračunavanje sa mnom i HDZ-om, zato ovdje dolaze Peđa Grbin i Božo Petrov. Odjednom svi dolaze u Osijek po jeftine političke poene, tražeći ih na tuđoj nesreći", ustvrdio je Anušić.

Požar u Osijeku, robot Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Civilna zaštita RH

Poručio je oporbi da "od ovoga ne radi političku igranku", jer se radi o ozbiljnom javnozdrastvenom problemu, i podsjetio da je podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u tvrtki i nepoznatih počinitelja.

Ako netko misli da sam ja za nešto odgovoran, neka podnese kaznenu prijavu protiv mene, rekao je Anušić.

Vijećnica SDP-a Sanja Bježančević poručila je da nisu sve političke stranke koje su reagirale nakon požara bile zlonamjerne, jer nije svaka kritika zlonamjerna, a u pitanju je ozbiljna ekološka katastrofa.

Vijećnik Domovinskog pokreta Zlatko Ahić smatra da se u Dravi International vjerojatno prekomjerno odlagala plastika, a pitanje je je li tamo bilo predviđeno odlaganje toksičnih tvari, koje su mogle uzrokovati eksploziju.

Nisu krivi čelnici oporbe koji upozoravaju na propuste

Vlasnik tvrdi da je radio sve po zakonu, a ako je to točno onda je zakonska regulativa loša, ocijenio je Ahić.

Ako Državni inspektorat ima ovlasti ukidati dozvole, onda nisu krivi čelnici oporbe koji upozoravaju na propuste, koji nisu u ingerenciji županije nego državnih institucija. Vidimo da ni županija ne može riješiti sve probleme, kazao je SDP-ov vijećnik Boris Piližota.

Odgovarajući oporbenim vijećnicima, Anušić je poručio kako neće biti oružje ni u čijim rukama jer mu je primarna zadaća braniti interese građana, a za pitanje - vlada li ovdje Anušićev ili Plenkovićev HDZ kaže da je "čisti politički spin na koji nije htio odgovarati" jer ne postoje dva HDZ-a.