oporabilišta otpada

Odbor za zaštitu okoliša održat će tematsku sjednicu o požaru u Osijeku

18.10.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode jednoglasno je u srijedu donio zaključak o održavanju sjednice na temu požara u "Drava International" te sličnih slučajeva na oporabilištima otpada, kako bi se od relevantnih tijela utvrdilo što se dogodilo

Treća točka sjednice Odbora izvorno je trebao biti prijedlog zaključka o javnom saslušanju dionika u vezi požara u "Drava International" te sličnih događaja na oporabilištima otpada od 2015., no došlo je do promjene na prijedlog HDZ-a.

"Svima nama iz vladajuće većine je trenutno najvažnije i najbitnije da se što prije i što brže objave sve utvrđene činjenice vezane za ovu veliku nesreću koja se dogodila u Osijeku, da točno znamo što je uzrok tog velikog požara, tko su odgovorni za taj požar, ", rekao je Jure Brkan (HDZ).

S druge strane, naglasio je, izuzetno je važno da Odbor izvuče kvalitetne zaključke na temelju kojih bi mogli u budućnosti eventualno promijeniti zakone kako se takve stvari više ne bi događale.

Dodao je kako smatraju da bi bilo bolje da Odbor organizira tematsku sjednicu nakon što se prikupe sva mišljenja svih relevantnih institucija.

Predsjednica Odbora Sandra Benčić (Možemo!) navela je kako se i za javno saslušanje mogu prethodno tražiti mišljenja svih institucija te objasnila da je predložila javno saslušanje kako bi zastupnici mogli postavljati pitanja neograničeno o svemu što ih zanima, za razliku od tematske sjednice na kojoj postoji ograničenje od tri replike.

Marin Miletić (Most) je originalno podržao prijedlog javnog saslušanja, istaknuvši kako je važno da se što prije javnosti objasni cijela situacija.

"Ne radi se ovdje samo o Slavoniji i Osijeku, nego se radi o cijeloj Hrvatskoj. Zagađenja su znatna. Ne znamo koji omjer i opseg je svega toga i koji su učinci po zdravlje građana", rekao je.

Ante Sanader (HDZ) ukazao je na važnost pozivanja relevantnih osoba iz svih područja koji se tiču požara plastike i njegovog utjecaja na poljoprivredna zemljišta i podzemne vode.

Potpredsjednik Odbora Silvano Hrelja (NZ) priklonio se tematskoj sjednici, ali i upozorio kako iz iskustva zna da ni javno saslušanje ni istražna povjerenstva nisu dobra ni ako su prerano aktivna, bez relevantnih podataka i mišljenja stručnjaka, ali ni ako su prekasno.

Benčić je poručila kako neće raditi problem oko toga hoće li se održati javno saslušanje ili tematska sjednica jer joj je cilj da imaju formu rasprave i saznavanja činjenica o tome što se događa jer građanima Osijeka i radnicima Drava Internationala duguju odgovore.

"Nije vama problem javno saslušanje, već to što Andrej Plenković nije otišao na Drava International požarište kad je požar bio, što su drugi akteri, uključujući mene, bili, i onda je jučer na Predsjedništvu HDZ-a donosio točke koje bi se trebale predlagati na Odboru i da bi to trebala biti tematska sjednica o Drava Internationalu, vjerojatno ne znajući da to već i je točka, pa onda evo mora biti tematska sjednica, a ne javno saslušanje", ocijenila je u raspravi s HDZ-ovim članovima Odbora, poručivši kako joj je svejedno.

Između ostalog, Sanader je zamolio da se sjednice ne koriste za predizbornu kampanju.

Članovi su također problematizirali i raspon rasprave od 2015. godine. Benčić je pojasnila kako godina nije odabrana politički, već zato što su se i tada događali požari, a bez da se ide predaleko u prošlost. Na kraju je iz zaključka izuzeta godina.

Također, Benčić je u izjavi za medije nakon sjednice Odbora pojasnila kako će uoči tematske sjednice, za koju se nada da bi se mogla održati u roku od tjedan do 10 dana, imati pripremni sastanak gdje će članovi moći predložiti institucije koje će pozvati, a njoj je važno da to budu Državni inspektorat, Ministarstvo gospodarstva, DORH, predstavnici općina i gradova u kojima su se takvi požari događali te institucije zadužene za praćenje indikatora kvalitete zraka i tla kako bi dobili podatke o posljedicama tih požara.

Ponovila je kako je premijer predlaganjem te točke htio "popeglati" situaciju.

"To je jedan nemušti pokušaj zaglađivanja situacije u kojoj se zaista nije dovoljno bavio situacijom u Osijeku kad je ona bila aktualna", rekla je Benčić.