PRVO TROMJESEČJE

Gubici na plinu srezali dobit MOL-a

08.05.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska grupa MOL ostvarila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju niže prihode i dobit nego lani, ponajviše pod utjecajem slabijih rezultata u istraživanju i proizvodnji nafte te gubitaka u hrvatskoj tvrtki Prirodni plin, priopćeno je danas iz te kompanije

Neto prihod od prodaje MOL-a u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosio je 1.121 milijardu forinti, što je 13 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Čista CCS EBITDA pala je, pak, za 26 posto, na 104,5 milijardi forinti, dok je neto dobit pala za 25 posto, na 20,8 milijardi forinti.

Dio poslovanja vezan uz istraživanje i proizvodnju nafte u istom je razdoblju ostvario je EBITDA-u bez jednorkatnih stavki od 78,5 milijardi forinti, što je 25 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana ranije. Poslovanje vezano uz preradu nafte zabilježilo je EBITDA-u od 24 milijarde forinti, ili 43 posto manje.

Dio MOL-ove proizvodnje vezan uz plin, Gas Midstream, poslovao je u prvom tromjesečju s gubitkom od 5,6 milijardi forinti, nakon 15,3 milijarde dobiti u istom lanjskom razdoblju, što je ponajviše to rezultat prisilne prodaje zaliha plina iz hrvatske tvrtke Prirodni plin, i s tim povezanih otpisa, kažu u MOL-u.

'I regulatorno i makroekonomsko okruženje otežalo je poslovanje u prvom tromjesečju. Međutim, uvjeren sam da ćemo savladati izazove i da će 2014. biti uspješna za MOL. Za to će biti ključan doprinos kurdistanske regije u Iraku, gdje smo u ovom tromjesečju uknjižili prve vidljive barele', poručio je, među ostalim, predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi u komentaru poslovnih rezultate.