ZA DOBRO CRKVE

Grubišić o vjeronauku: Vratimo dijete materi

03.12.2013 u 23:10

Bionic
Reading

Ivan Grubišić, umirovljeni svećenik i saborski zastupnik, založio se za uvođenje crkvenog poreza po uzoru na Njemačku, te objasnio da pokreće inicijativu povratka vjeronauka iz škola u crkve - za dobro potonje institucije

Gostujući u utorak u Dnevniku 3 HRT-a, Grubišić je rekao da je prije 90-ih godina, dok je vodio župnu katehezu u Splitu, vjeronauk u crkvi na splitskom području pohađalo 1.500 studenata i do četiri tisuće srednjoškolaca, dok danas nema ni jednog studenta, tek su neki možda po nekim molitvenim grupama.

'Kada djeca završe sakramente, posebno kada se krizmaju, potpuno napuštaju crkvu, ni 10 posto njih čak ne dođe po fotografije. Trebalo bi dati dijete materi - vratiti vjeronauk u crkvene prostore. Povezanost djece sa crkvom, župnikom i katehetama bila bi veća. Jasno da je potrebno da država pomogne crkvi i da mogu katehete koji danas predaju u školama predavati u crkvenim prostorima i ne bi bilo ovih napetosti s obzirom na indoktrinaciju ili neke druge probleme', ustvrdio je Grubišić.

Prema njemu dostupnim informacijama, država za Katoličku crkvu izdvaja oko milijardu kuna godišnje: 250 do 300 milijuna na račun obećanog povrata imovine, 600 milijuna za katehete - novac daje država, a crkva ih s tim novcem plaća, dok su tu i troškovi priručnika za vjeronauk koje crkva daje tiskati, a plaća ih ministarstvo.

'Crkvi treba pomoći jer ona ne može raditi bez sredstava, ali nije dobro da to bude u nadležnosti političkih elita', rekao je Grubišić, koji bi slijedio primjer Njemačke, gdje vjernici sami određuju koliki će postotak izdvajati za crkvene potrebe. To bi bilo pravednije rješenje od postojećeg u Hrvatskoj, gdje se uzima od svih građana, pri čemu crkva nije ničim obvezna - s obzirom na Ugovore s Vatikanom - podnositi izvještaje o tome kako taj novac troši.

Grubišić ne inzistira nužno na referendumu o navedenim pitanjima, ali naglašava da ta pitanja 'sasvim sigurno trebaju doći na tapet prvenstveno radi dobra crkve - da crkva bude slobodna u svojoj djelatnosti i da novac koji dobiva od vjernika bude kontroliran'.