prijetnja sigurnosti

Grubeša: Osobe osuđene za terorizam u zatvorima zapadnog Balkana regrutiraju nove teroriste

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2019 13:36
  • Objavljeno 22.10.2019 u 13:36
Josip Grubeša

Josip Grubeša

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša upozorio je u utorak kako osobe koje su zbog terorizma već osuđene i izdržavaju zatvorske kazne nastavljaju biti prijetnjom sigurnosti jer zatvorski prostor pretvaraju u mjesta u kojima regrutiraju nove teroriste

Sudjelujući na međunarodnoj konferenciji Vijeća Europe u Sarajevu, posvećenoj mjerama koje se u državama zapadnog Balkana poduzimaju kako bi se deradikalizirale osobe koje se vraćaju u tu regiju a bile su povezane s terorističkim skupinama diljem svijeta, Grubeša je kazao kako je jedan problem to što takve osobe i u zatvoru nastavljaju zagovarati terorizam i nastoje privući nove pristalice nasilnih ideologija. Drugi je pak problem najavljeni povratak članova obitelji osoba koje se dovode u vezu s terorizmom.

Upozorio je kako će povratak obitelji državljana BiH sa sirijskog i iračkog ratišta ozbiljno ugroziti sigurnost BiH te dodatno gurnuti ovu zemlju ka vrhu država koje pogoduju teroristima.

"Za nas je trenutno aktualno pitanje njihovoga smještaja i suočeni smo s različitim stajalištima i mišljenjima u zemlji. Stabilno i sigurno okruženje zahtijeva jednake sigurnosne uvjete u BiH, što naravno podrazumijeva i rješavanje problema u sferi borbe protiv terorizma i drugih oblika kriminala povezanoga s tim zlom. To je jedan od temeljnih uvjeta za pridruživanje BiH Europskoj uniji i NATO savezu. BiH je svojim institucionalnim i zakonodavnim reformama, kao i aktivnom borbom protiv terorizma na nacionalnoj i međunarodnoj razini dokazala svoju opredijeljenost u borbi protiv svih oblika nasilja", ustvrdio je Grubeša.

Ministar pravosuđa podsjetio je s tim u vezi na činjenicu da je BiH izmijenila svoj kazneni zakon kojim je kažnjivo postalo formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim postrojbama, za što su predviđene kazne od od pet do osam godina zatvora.

Zbog sve većeg izazova koji za europske države predstavlja povratak njihovih državljana koji su se borili u redovima poraženih terorističkih skupina u Siriji i Iraku, Vijeće Europe organiziralo je skup u Sarajevu kako bi vladama država zapadnog Balkana pomoglo u suočavanju s tim problemom.

Cilj tog projekta je osigurati prepoznavanje prijetnji, njihovu procjenu te rehabilitaciju nasilnih ekstremista u zatvorima kroz provođenje regionalnog programa za jačanje kazneno-popravnih kapaciteta za suzbijanje radikalizacije u zatvorima. Cilj je uspostaviti minimalne standarde i jedinstvenu metodologiju za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije u zatvorima. Program s dva milijuna eura financiraju EU i Vijeće Europe a provodit će se do svibnja 2022. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!