ključna pitanja

Grmoja najavio nove potez nakon plinske afere u INA-i

14.11.2022 u 20:37

Bionic
Reading

'Ina je toliko kompleksan problem, koji nije moguće riješiti u nekoliko sjednica Antikorupcijskog vijeća. Očito se godinama potkradala, a to je očito odgovaralo i hrvatskim političkim elitama, ali i mađarskim, koji su zatvarali oči na krađu kako bi mogli provoditi svoje interese', komentirao je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja

Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća gostujući u Dnevniku Nove TV je istaknuo da ne tvrdi da će riješiti problem INA-e, ali da žele otvoriti ključna pitanja za njezino funkcioniranje.

Bivši članovi uprave ove kompanije, Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić tužili su tvrtku zbog otkaza ugovora o radu, do čega je došlo nakon što je javnost doznala za plinsku aferu tešku više od milijarde kuna.

'I Dalić i Markotić povezani su s MOL-om. Dalić jedini nije htio svjedočiti u hrvatsku korist u arbitražama, a Markotić je bio MOL-ov čovjek do 2010. godine u Ini. Takve ljude imenujete kao hrvatske članove. Dogodi se ova krađa, od njih tražite da daju ostavke, a oni to ne žele iako ste ih vi postavili. Smijenite ih, oni tuže Inu i još će izvući otpremnine i odštetu zato što smijenjeni. I onda kažete da nemate veze s tim?', komentirao je Grmoja premijera Andreja Plenkovića.

Na Antikorupcijskom vijeću, ističe Grmoja, doznali su da su svi svjedoci rekli da milijarda nije mogla nestati bez znanja vrha Ine, da je Vlada odgovorna i da je Vlada naložila gašenje sisačke rafinerije.

'Krećemo u snažnu oporbenu ofenzivu u Saboru i tražit ćemo da Sabor zauzme stav kao što ga je zauzeo u arbitraži sa Slovenijom, da dodatak dioničkom ugovoru koji je sklopljen na koruptivan način proglasi ništetnim. Da DORH kreće Trgovačkom sudu', najavio je te dodao kako će se tada znati postupa li DORH kao što bi trebao. 

Grmoja je uvjeren da će 'kroz saslušanja odgovorni uskoro odgovarati kada preuzmu vlast'.

'Oni su sada očito pod šapom HDZ-a. Mi ćemo ih učiniti slobodnima i neovisnima, da mogu raditi kako trebaju - u interesu građana. Da svatko onaj tko je ogriješio zakon - odgovara', zaključio je Grmoja.