afera ina

Troskot tvrdi da je Škugor htio postati šef HEP-a

07.11.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot ustvrdio je u ponedjeljak kako su se Damir Škugor, osumnjičeni u aferi Ina, i ministar gospodarstva Davor Filipovića tajno sastajali jer je Škugor lobirao za mjesto predsjednika Uprave HEP-a

Troskot je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da je Škugor kao zaposlenik Ine najprije lobirao kod Filipovića, a potom je pozvan i na testiranje u Ministarstvo gospodarstva povodom javnog natječaja zao izbor predsjednika Uprave i članova Uprave HEP-a.

Testiranje je održano 6. prosinca 2021. godine, a prisutni su bili Frane Barbarić, sadašnji predsjednik Uprave HEP-a, sadašnji članovi Uprave Petar Sprčić i Tomislav Šembić, te Robert Krklec, direktor u HEP-u, tvrdi Troskot.

„Škugor je bio na tom natječaju u društvu izabranih kadrova HDZ-a, tako da izjave kako nije ni s kim komunicirao niti je itko za njega znao jednostavno nisu istinite“, kaže Troskot.

Upozorio je kako je unatoč provedenom javnom natječaju premijer Andrej Plenković u dva navrata produljivao mandat predsjedniku Uprave Frani Barbariću.

Troskot je također optužio Sandru Švaljek, zamjenicu guvernera HNB-a, da je na temelju povlaštenih informacija kupovala dionice ZABA-e dok je bila u Savjetu HNB-a, i to u ime Ekonomskog instituta Zagreb, koji se financira iz proračuna.

Zbog sumnje na nezakonitosti Švaljek bi trebala dati ostavku na mjesto zamjenice guvernera HNB-a, poručio je Troskot dodavši kako se dve više potvrđuje glasina da je izabrana u vodstvo HNB-a političkom trgovinom Plenkovića i HSLS-a.