plinsko poslovanje

Vučemilović: Neka Vlada dokaže da nije umiješana u aferu INA

21.10.2022 u 10:13

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović uputila je u petak u saborsku proceduru na usvajanje zaključka kojim bi, kako tvrdi, Vlada Republike Hrvatske dokazala da nije umiješana u aferu INA

"Uputila sam na usvajanje zaključka kojim bi Vlada Republike Hrvatske dokazala kako nije umiješana u aferu 'INA plinsko poslovanje'. U zaključku se poziva Vladu da u roku od 30 dana izvijesti Odbor za gospodarstvo kao matično radno tijelo Hrvatskog sabora je li HEP za punjenje podzemnog skladišta plina 'Okoli' kupovao domaći plin od INA d.d., ali preko tvrtke DXT Internationalu SA iz Luksemburga koja je bila dio kvarteta za pljačku stoljeća budući da je na sjednici Odbora za gospodarstvo održanoj 16. rujna 2022. direktor HROTE-a Boris Abramović izjavio 'da prirodni plin kojim se trgovalo u aferi INA nije nikada napustio Republiku Hrvatsku već su samo kolali papiri'", stoji u priopćenju.

Razlika između cijene po kojoj je Škugor prodavao plin i one po kojoj je HEP nabavljao plin za skladište plina Okoli iznosi 91 euro za MWh. Stoga je važno utvrditi je li domaći plin završio u podzemnom skladištu plina Okoli preko posrednika po značajno višoj cijeni, navela je Vučemilović.

"Ako se ovaj prijedlog zaključka danas odbije od strane vladajućih postoji osnovana sumnja da Škugor nije radio na svoju ruku, već je imao snažno političko zaleđe iz samog vrha", ustvrdila je zastupnica Hrvatskih suverenista.