evakucija

Grlić Radman: U Ukrajini je još između 30 i 50 hrvatskih državljana

28.02.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u ponedjeljak da je Hrvatska zadržavanjem veleposlanice u Ukrajini pokazala solidarnost, a procjenjuje se kako je u Ukrajini još između 30 i 50 hrvatskih državljana, dok ih je prije agresije bilo 114

"Hrvatska je zadržavanjem veleposlanice pokazala solidarnost i podsjeća da je i Hrvatska bila zahvalna svakoj zemlji koja ju je priznala i koja je suosjećala, a Ukrajina je bila prva zemlja UN-a koja je priznala neovisnost Hrvatske", rekao je Grlić Radman na sjednici Vlade.

MVEP kontinuirano prati razvoj situacije, u kontaktu smo 24 sata, dodao je te naveo kako su kadrovski i logistički pojačali radnu skupinu. Ministarstvo i veleposlanica u stalnoj su komunikaciji s hrvatskim državljanima koji su dostupni, istaknuo je.

Većina hrvatskih državljana se, prema sadašnjim podacima, nalazi u Kijevu, a dio ih je u Poltavi i Lavovu. Procjenjuje se kako se u Ukrajini još nalazi između 30 i 50 hrvatskih državljana, a do izbijanja invazije i agresije bilo ih je 114.

"Imali smo sve njihove brojeve telefona, adrese, bili su nam dostupni, ali broj građana se stalno mijenja s obzirom na to da dio njih uspije prijeći granicu s EU-om. Mi smo 24 sata u kontaktu, ako postoje problemi", rekao je ministar.

Uz hrvatske pomaže se i državljanima drugih država

Radna skupina Ministarstva će tijekom dana kontaktirati sve osobe s popisa i utvrditi točan broj ljudi i njihovo mjesto boravka. Također se angažiraju hrvatska veleposlanstva u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj kako bi se našim državljanima i njihovim ukrajinskim članovima obitelji olakšao prijelaz preko granica.

  • +4
Lviv, zapadna Ukrajina Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYS

Grlić Radman izvijestio je da se MVEP obratio kriznim centrima ministarstava vanjskih poslova drugih država, primjerice Njemačke, Francuske, Italije, Rumunjske i Grčke, sa ciljem dobivanja informacija o eventualnim evakuacijskim operacijama koje provode ili koje planiraju provoditi u Ukrajini.

Pohvalio je i angažman hrvatskih veleposlanstava. "Kada uspijemo osigurati i olakšati prolaz našim državljanima, onda se u toj skupini nađu i državljani drugih država pa s te strane dobivamo velike pohvale", rekao je ministar.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom je izlaganju na sjednici Vlade najavio da će hrvatska veleposlanica Anica Djamić u Ukrajini ostati koliko god bude trebalo kako bi bila na usluzi hrvatskim građanima, ali i kao snažna politička poruka Ukrajini da smo među sedam preostalih članica EU-a koje još uvijek imaju svoje veleposlanike u Kijevu.