zabrinutost

Borrell: EU neće dopustiti postavljanje marionetske vlade u Ukrajini

28.02.2022 u 13:01

Bionic
Reading

Visoki povjerenik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je, u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE u ponedjeljak, kako Europska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe 'uspostavljanjem marionetske vlade' u Kijevu

'Svi ratovi završavaju, ali je potrebno vidjeti na koji način. Ne smije se dogoditi, i nećemo dopustiti, da ovo završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamijenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu u kojem je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza', izjavio je Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova.

U ponedjeljak su na granici između Bjelorusije i Ukrajine počeli pregovori sukobljenih strana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stupanj pripravnosti opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve. EU je istovremeno priopćio kako će 450 milijuna eura namijeniti ukrajinskim oružanim snagama za kupnju oružja te dodatnih 50 milijuna eura za kupnju zaštitne opreme i goriva. NATO je pak u ponedjeljak naveo da će opskrbiti Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovskim naoružanjem.

'Samo spominjanje nuklearnog oružja apsolutno je neodgovoran potez. On jako dobro opisuje gospodina Putina', rekao je 74-godišnji Borrell.

Borrell tvrdi da bi se sukob mogao preliti na Moldaviju i Gruziju, čije odcijepljene regije s ruskim stanovništvom već funkcioniraju kao države, ali bez međunarodnog priznanja. Smatra da bi do zaoštravanja moglo doći i na prostoru bivše Jugoslavije.

'Bojimo se da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu. To nas brine. Ili u Gruziji, u kojoj je Rusija već 2008. bila izvršila agresiju. Ja sam osobno zabrinut', rekao je.

'Ovaj tjedan ću se približiti granici Moldavije i Ukrajine kako bismo iskazali svoju zabrinutost i solidarnost s Moldavcima, a također i da bismo izbliza vidjeli kako možemo pomoći valu izbjeglica koje dolaze i koje će dolaziti', dodao je.

Osim najave financiranja oružja ukrajinskoj vojsci, EU je prethodno najavio zamrzavanja financijske imovine Rusije, kao i isključivanje njihovih aviokompanija iz zračnog prostora zemalja EU-a.

  • +4
Lviv, zapadna Ukrajina Izvor: EPA / Autor: MYKOLA TYS

'Masovne sankcije tog financijskog tipa funkcioniraju dobro i funkcionirat će dobro. Zamrznut ćemo polovicu rezervi Ruske središnje banke, ne zato što ne želimo zamrznuti čitavu njenu imovinu, nego zato što se polovica nalazi u našem dohvatu. Ta polovica nalazi se u bankama zemalja okupljenih u skupini G7 i njenim zamrzavanjem zadat ćemo snažan udarac', poručio je Borrell, a koji se od prosinca 2019. godine nalazi na mjestu šefa diplomacije EU-a.

'To dakako ima i troškove (za nas), no spremni smo platiti taj trošak. Jer ako ne platimo sada taj trošak kako bismo zaustavili Rusiju, kasnije ćemo imati puno veći trošak', napomenuo je.

EU namjerava zabraniti emitiranje glavnih ruskih državnih televizija koje se prate u svijetu, Russia Today i Sputnjik TV, te njihovih podružnica.

Upitan o razlogu takvog, s aspekta slobode medija, kontroverznog poteza, Borrell odgovorio da ti mediji dezinformiraju javnost.

'To je trajni i kontinuirani izvor dezinformiranja. Putin ne želi osvojiti samo prostor, nego i duh, mentalni sklop. Putem tih televizija slijeva se moćna poplava u komunikacijskom kanalu. Ondje se nalaze toksične laži. Ondje opravdavaju invaziju na Ukrajinu. Došao je trenutak da se izbjegne emisija informativnog smeća', zaključio je.