sastanak u parizu

Grlić Radman u posjetu OECD-u: Hrvatska 'ozbiljno i predano' shvaća pristupni proces

15.11.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman istaknuo je da Hrvatska "ozbiljno i predano" shvaća pristupni proces OECD-u s čijim se glavnim tajnikom sastao u srijedu u Parizu, što je, kako je rekao, i vidljivo iz postignutog napretka

Ministar vanjskih i europskih poslova "iskoristio je priliku osvrnuti se na tijek pristupnog procesa RH OECD-u, ističući kako Hrvatska ozbiljno i predano pristupa pristupnom procesu što je i vidljivo iz postignutog napretka", stoji u priopćenju iz MVEP-a.

Grlić Radman boravio je u posjetu Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu, gdje se susreo s glavnim tajnikom organizacije Mathiasom Cormannom s kojim je potpisao Sporazum o privilegijama i imunitetima te Sporazum o doprinosu RH Projektu digitalne i zelene tranzicije malih i srednjih poduzeća na Zapadnom Balkanu.

Potonji projekt predstavlja temelj za jačanje inovativnosti i digitalizacije u regiji, naglašavajući ulogu Hrvatske u poticanju regionalnog razvoja i inovacija, kaže se u priopćenju MVEP-a.

U tekstu se dodaje da je ministarstvo taj projekt razvilo u suradnji s OECD-ovim Regionalnim programom za jugoistočnu Europu, a kojem Hrvatska pridonosi s 1,2 milijuna eura.

U posjetu OECD-u krajem listopada boravio je i hrvatski premijer koji je nakon sastanka s glavnim tajnikom kazao da se Hrvatska nada ulasku u tu organizaciju 2026., čime će Zagreb ostvariti i svoj zadnji strateški cilj. Cormann je tada kazao da Hrvatska još nema datum ulaska, ali da očekuje da će Zagreb završiti tehnički dio do kraja 2025.

Znatan dio posjeta ministra Grlića Radmana bio je i sastanak s direktoricom Odbora za razvojnu pomoć (DAC) OECD-a Maríjom del Pilar Garrido Gonzalo s kojom je razgovarao o jačanju uloge Hrvatske u DAC-u te o Projektu reforme politike razvojne suradnje usmjerenom na unaprjeđenje strateškog planiranja i pravnog okvira razvojne pomoći Hrvatske.

Ministar je također sudjelovao na sastanku Odbora za razvojnu pomoć na visokoj razini, gdje je istaknuo hrvatski doprinos u protuminskom djelovanju u Ukrajini s posebnim osvrtom na Međunarodnu konferenciju o humanitarnom razminiranju u Ukrajini koja je održana u Zagrebu prošli mjesec, a koja je mobilizirala gotovo pola milijarde eura za pomoć protuminskom djelovanju.

Ministar Grlić Radman bio je i poseban gost Skupine prijatelja jugoistočne Europe koja djeluje u okviru OECD-a, gdje se prisutnima obratio na temu razvojnog djelovanja Hrvatske na području zemalja zapadnog Balkana, ističući našu kontinuiranu predanost regionalnom razvoju i stabilnosti, dodaje se u priopćenju.