PORUKA PLENKOVIĆU

Grbin: Tajming parlamentarnih izbora pokazuje da se HDZ uplašio građana

04.03.2024 u 20:31

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u ponedjeljak da tajming parlamentarnih izbora pokazuje da su se u HDZ-u uplašili građana i da su shvatili poruku da se izbori moraju dogoditi, referirajući se na nedavno održani prosvjed lijevo-liberalne oporbe.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament.

"Tajming pokazuje da su se u HDZ-u uplašili građana i da su shvatili poruku da se izbori moraju dogoditi, da građani to traže, da su bijesni i da očekuju promjene. I do njih će doći", rekao je Grbin na konferenciji za medije.

Naveo je da su prije 15-ak dana građani rekli "dosta je, odmah na izbore", nakon čega se o tome raspravljalo u Saboru, ali su se "HDZ-ovci grčevito rukama i nogama borili za to da se ne ode na izbore".

"A evo danas smo napokon saznali - na izbore ćemo prije europskih. Pritom Plenković niti danas nije bio u stanju jasno odgovoriti na pitanje kada će biti raspuštanje Sabora, ali to je na njegovu dušu", istaknuo je Grbin.

Ono što je bitno, dodao je, da je prosvjed kojeg su organizirali donio prvi korak - da se na izbore ide što prije.

"Drugi korak mogu donijeti samo građani, a to je - dosta je korupcije, laži, raznih Turudića, nesposobnosti, dosta je HDZ-a. To je jedino što Hrvatsku može spasiti. Ova zemlja zaslužuje bolje i to će dobiti nakon izbora. Hrvatska će krenuti u pravom smjeru", poručio je Grbin.

Komentirajući nositelje lista HDZ-a, Grbin je rekao da je Plenković "pobrojao 11 muževa HDZ-a od kojih su neki poznati po tučama u noćnim klubovima koji će biti nositelji lista i koordinatori".

Peđa Grbin u središnjici SDP-a objavio reakciju na Plenkovićevu najavu raspuštanja Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic /PIXSELL

Izborni program SDP će predstaviti 16. ožujka, Grbin listu nosi u 8. izbornoj jedinici

Pri tome je naveo da je SDP koordinatore predstavio još u srpnju prošle godine. Također je rekao da su počeli razgovori s Možemo! o koaliciji u pojedinim izbornim jedinicama. 

"Dio će se dogoditi već sutra, a prejudicirati njihov ishod niti mogu niti hoću", istaknuo je Grbin, dodavši da će se svi razgovori i dogovori napraviti u vrlo kratkom roku.

Premijer je najavio da će ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek biti članica izbornog stožera zadužena za izradu programa, a Grbin je to prokomentirao rekavši da je HDZ "tek danas zadužio osobu za pisanje programa". 

"Ako je ovaj spreman dovesti nas u sukob s EU, u situaciju da možda izgubimo pristup fondovima EU da bi zaštitio nekoga iz svojeg najbližeg kruga, onda me uopće ne čudi da joj je i povjerio nekakvu ulogu u ovoj kampanji. A što ona može proizvesti vidjeli smo zadnjih nekoliko godina u kulturi i u medijima", rekao je Grbin o ministrici Obuljen-Koržinek.

Grbin je također istaknuo da će SDP-ov izborni program biti predstavljen Glavnom odboru 16. ožujka. 

"Predstavit ćemo ono s čime idemo na izbore i pred građane, iako su brojni segmenti tog izbornog programa već predstavljeni. Ništa nismo krili, nismo tajili", naveo je.

Između ostalog, potvrdio je da će se kao predsjednik stranke kandidirati na izborima i nositi listu, najvjerojatnije u 8. izbornoj jedinici.