raspušta se sabor

Plenković prelomio kad idemo na izbore i objavio tko će nositi liste

04.03.2024 u 17:16

Bionic
Reading

Na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a premijer Andrej Plenković objavio je novosti vezane za izbore

Prva strateška odluka je da će izbori za Hrvatski sabor biti održani prije izbora za Europski parlament, rekao je. Potvrdio je da će Sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka, a sam datum parlamentarnih izbora će odrediti predsjednik Milanović.

'Danas smo odredili da će glavni tajnik stranke biti šef izbornog stožera HDZ-a, Nina Obuljen Koržinek biti zadužena za izborni program HDZ-a. Vlatko Vuković za financije, Marko Milić za političko-medijsku komunikaciju, a glasnogovornik kampanje Zoltan Kabok', dodao je premijer i šef HDZ-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić / PIXSELL

'Ja ću nositi listu u 1. izbornoj jedinici, Gordan Jandroković u 2., Anđelko Stričak u 3. Ivan Anušić u 4., Marin Piletić u 5., Davor Božinović u 6. Tomo Medved u 7. Oleg Butković u 8. Ivan Malenica u 9. Branko Bačić u 10. Izbornu listu u 11. izbornoj jedinici za dijasporu nosit će Zvonko Milas', precizirao je.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Na pitanje bi li HDZ-u više odgovarala posljednja nedjelja u travnju ili neka od prve tri u svibnju, odgovorio je da mu je sasvim svejedno. 'Naša legitimacija su naša postignuća', rekao je.

Upitan je li činjenica da je oporbeni prosvjed planiran za dan nakon raspuštanja Sabora poruka oporbi, rekao je da se ne bavi oporbom već boljom budućnošću za hrvatske građane.

Plenković je odgovorio i na nekoliko pitanja nevezanih za izbore. Komentirajući nezadovoljstvo Sindikata Preporod koji je preko vikenda organizirao prosvjed protiv nove uredbe o koeficijentima u prosvjeti, rekao je da su svi nazdravili 'bezalkoholnim sokovima i vodama' prošlog petka u ime prihvaćanje te uredbe.

Upitan hoće li 'afera VAR' u hrvatskom nogometu naštetiti HDZ-u budući da je šef Hrvatskog nogometnog saveza HDZ-ovac Marijan Kustić, rekao je kako se HDZ 'ne petlja u suđenje niti u VAR sobe', već podržava hrvatski sport. 'Ja se ne bih petljao u suđenje niti da još uvijek rekreativno igram košarku', zaključio je.