NOVA ERA SDP-a

Grbin najvio dublje zahvate u članstvu i unutarstranačke izbore

13.06.2021 u 21:05

Bionic
Reading

Na jučerašnjoj sjednici SDP-a osim onih članova protiv kojih se imenom i prezimenom vodio postupak, nitko nije isključen iz stranke. Stranka je demokratska što znači da ne mislimo svi isto. Nadam se da SDP nikad neće biti stranka u kojoj svi misle isto, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, gostujući u Dnevniku HTV-a

Grbin je naglasio kako na jučerašnjoj sjednici SDP-a osim onih članova protiv kojih se imenom i prezimenom vodio postupak, nitko nije isključen iz stranke.

- Odlukom Glavnog odbora dolazi jedno 45 dnevno razdoblje u kojem ćemo u stranci obaviti niz razgovora i vidjeti tko želi i dalje biti dio SDP-a. Što se tiče gradske organizacije u Brodu i gradske organizacije u Zagrebu, odluka o raspuštanju nije stupila na snagu jučer te jučer nitko nije prestao biti članom SDP-a, naglasio je.

Naglasio je kako SDP ima brojne probleme sa članstvom. 'Do nekih ljudi ne možemo doći i moramo sebi pogledati u oči. Strankom na području Grada Zagreba posebice u zadnjih 10 godina nije se upravljalo dobro. Sve posljedice koje gledamo u javnosti i izbornom rezultatu, tjeraju nas da povučemo određene postupke, ako želimo biti bolji. Ako želimo govoriti da želimo poboljšati stanje u Hrvatskoj, ako želimo unaprijediti društvo, onda moramo krenuti od sebe. Ako naš ogranak ne funkcionira, onda moramo nešto napraviti. Pokušali smo s promjenom vodstva, nije išlo. Očito moramo napraviti dublje zahvate u članstvu i to ćemo u ovih 45 dana koji su pred nama napraviti', rekao je.

Dodao je kako je SDP demokratska stranka što znači da ne misle svi isto. 'Nadam se da SDP nikad neće biti stranka u kojoj svi misle isto, već stranka u kojoj se o odlukama razgovara i iznose različiti stavovi kako trebamo ići naprijed. Onda kad donesemo odluku, onda radimo na tome da je ostvarimo. Razlike u mišljenjima su bogatstvo SDP-a i to će biti u budućnosti. Ako nisi zadovoljan vodstvom stranke, izborom stranke i promoviraš svije kandidate, onda nisi dio stranke', rekao je.

Istaknuo je kako mu ne pada napamet špekulirati o brojkama o članstvu u stranci jer pred SDP-om je razdoblje od 45 dana i tek nakon tog razdoblja moći će reći više.

Rekao je kako je bio na sjednici stranke desetak sati te nije vidio suze, svađe i povišene tonove kako se moglo čuti u javnosti.

- Bila je civilizirana rasprava u kojoj su kolegice i kolege govorile kako vide budućnost SDP-a. Nakon deset sati mogu reći da sam zadovoljan kako je ta sjednica izgledala, rekao je.

Istaknuo je kako u Splitu predstoje razgovori i smatra kako je stranka dobro prošla na parlamentarnim, europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, a na lokalnim nije.

- U isto vrijeme je naš kandidat za župana dobio velik broj glasova, daleko veći od kandidata našeg za gradonačelnika. Kolegice i kolege u splitskoj organizaciji SDP-a svjesni su da je bilo propusta u ovoj kampanji. Očito se nije dobro adresiralo pitanja građanima Splita i to ćemo u budućnosti promijeniti. SDP će Puljku pružiti punu potporu jer želimo da Splićani dobiju grad kojim se upravlja na način koji odgovara potrebama njegovih stanovnika, rekao je.

- Velik dio onoga što je pitanje konstituiranja skupštine je dogovoren. Grad Zagreb će u četvrtak dobiti većinu. Skupština će biti konstituirana. Gradonačelnik Grada Zagreba će dobiti potporu SDP-a za sve one stvari o kojima smo mi i slične političke opcije govorile u kampanji. Promjene u Zagrebu su počele, a u četvrtak se nastavljaju, rekao je.

Rekao je kako se unutarstranački izbori planiraju u listopadu ili studenom.

Rekao je kako je broj gradonačelnika, načelnika i župana koje su dobili na ovim lokalnim izborima pokazao da je SDP i dalje najjača oporbena stranka.

- Naš posao je u suradnji s drugim političkim opcijama koje su svjetonazorski bliske, Možemo! to definitivno jest, pripremiti se za sljedeće parlamentarne izbore i osigurati da one promjene koje su se počele događati na lokalnim izborima doživimo u čitavoj zemlji, zaključio je.