posjet istri

Gradonačelnica Rima u Puli: Talijani ne poznaju dovoljno povijest ovih prostora

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 13.03.2018 19:41
  • Objavljeno 13.03.2018 u 19:41
Rimsku gradonačelnicu dočekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić

Rimsku gradonačelnicu dočekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Gradonačelnica Rima Virginia Raggi rekla je u utorak poslijepodne na sastanku s čelnicima Talijanske unije, Istarske županije i grada Pule u prostorijama pulske Zajednice Talijana kako je njezin posjet Istarskoj županiji; Rovinju i Puli otkriće jer je svjesna kako Talijani 'ne poznaju dovoljno povijest ovih prostora'

Rimska gradonačelnica istaknula je potrebu uspostave suradnje, a za svoj je posjet rekla da je iznimno važan jer je organiziran u sklopu tzv. Puta sjećanja, gdje je zajedno s njom u Istru doputovalo pedesetak studenata rimskih škola koji sudjeluju u projektu 'Sjećanja - događanja na talijanskoj istočnoj granici između fojbi i egzodusa'.

Kako je rekla Raggi, Put sjećanja im je omogućio da uče o jednom važnom razdoblju talijanske povijesti.

'Ovdje su prije bili Talijani, pa onda u jednom trenutku ovo više nije bila naša kuća i sada ponovno otkrivamo svoje zajedničke korijene', istaknula je Raggi i dodala da se u Istri sastala s predstavnicima zajednica Talijana koji su je lijepo primili.

'To nam ne omogućuje samo da razumijemo svoju povijest, nego i da shvatimo tko smo bili i kamo trebamo ići jer živimo u realnoj i kompleksnoj stvarnosti s vrlo jakim migracijama i različitostima. Zato je važno razumjeti kamo nas mogu dovesti određene pogreške da ih ne bismo ponovili. Ovo je jedno lijepo putovanje koje će poslužiti da se povežu pokidane veze', poručila je Virginia Raggi.

Dodala je kako su na put krenuli da bi upoznali mjesta gdje je bila zajednica Talijana i mjesta s kojih su Talijani otišli u egzodus, to jest, kako je rekla, 'mjesta o kojima su djeca u Italiji ove godine počela učiti u knjigama, produbljivati znanja sa svojim profesorima, znanja o jednom dijelu povijesti koji je i za mnoge Talijane bio nepoznat'.

  • +4
  • +1

Talijanski opći izbori

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Proći iz prošlosti kroz sadašnjost prema budućnosti osnovno je da bi se mogla formirati zajednica osoba koje su svjesne svoje prošlosti i koje će znati kako se ponašati u budućnosti, pogotovo u ovom vrlo kompliciranom trenutku u kojemu svi živimo. Zato sam pozvala našu djecu da razmisle o jednom pitanju: zašto su došli u Istru', istaknula je rimska gradonačelnica.

O položaju pripadnika talijanske nacionalne zajednice izvijestio ju je predsjednik Talijanske unije Furio Radin, a o pravima pripadnika manjina na tom području govorili su istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Rimska gradonačelnica Raggi prva je žena u povijesti na čelu glavnoga grada Italije, i to s potporom dvije trećine birača u drugom krugu lokalnih izbora 2016. godine. Predstavnica je tzv. Pokreta pet zvijezda (Movimento 5 stelle) koji je službeno 2009. godine osnovao talijanski komičar Beppe Grillo kao, kako navode talijanski mediji, 'antitezu talijanskom političkom establišmentu koji optužuju za teško stanje talijanske ekonomije i politike'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!