nova funkcija

Građanin Obama pozvan za člana porote u Chicago

09.11.2017 u 12:01

Bionic
Reading

U pratnji brojnih pripadnika tajne službe nekadašnji američki predsjednik Barack Obama u srijedu je stigao u zgradu suda u Chicagu gdje je pozvan da obavi porotničku građansku dužnost, no nasumičnim je odabirom 'ispao' iz kruga potencijalnih porotnika, piše Chicago Tribune

Nakon toga je napustio zgradu, no unatoč kratkome boravku ondje, pojavljivanje na sudu jednog od omiljenih američkih bivših predsjednika, koji je za ovaj sudski proces odabran nasumično ili prema registru vozačkih dozvola, nikoga nije ostavilo ravnodušnim

'On je sjajan', rekla je jedna zaposlenica suda. Kelly Bulik, kandidatkinja za članicu porote za Chicago Tribune je kazala kako je imala osjećaj 'da će se rastopiti poput maslaca' dok su se rukovali. 

'Hvala svima što ste se odazvali i što ste spremni biti porotnici', uz osmijeh im je poručio bivši demokratski predsjednik i profesor prava koji je poput ostalih strpljivo čekao kako bi doznao hoće li biti odabran za člana porote. 

Svaki američki državljanin koji je napunio 18 godina može biti pozvan za porotnika. Obama trenutačno živi u Washingtonu, no prebivalište mu je u Chicagu, zbog čega je slučajno ušao u izbor. 

On nije prvi američki predsjednik koji je pozvan za porotnika. Njegov prethodnik George W. Bush pozvan je 2015. na sud u Dallasu, no ni on tada nije odabran.