STRAVA U OSIJEKU

Grad 'zbrinjavanje' jednog psa plaća 9264 kune!

05.04.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Dok Grad Osijek šinterima u Vetamu godišnje plaća gotovo dva milijuna kuna, u toj ustanovi udomljena su samo 33 psa, a 2010. njih 123 su ubijena, dok je istovremeno u azilu udruge Pobjede smješteno 200 pasa i udomljeno njih 150. Razlika je i u tome što Pobjede od Grada dobivaju samo 120 tisuća kuna godišnje te - ne ubijaju pse

Priča o Vetamu počinje 6. travnja 2010. godine. U Porečkoj ulici u Osijeku tada je uhvaćen pas križanac, muški, crni. Usmrćen je 28. lipnja ili, kako se navodi u izvještaju podnesenom u siječnju ove godine Gradu Osijeku – eutanaziran. Istog dana u Lovranskoj ulici uhvaćeni su terijer, muški, crni s bijelim mrljama na trbuhu, muški križanac u tipu ptičara i lovački pas, muški, crno-bijeli. I oni su eutanazirani, a ista sudbina uslijedila je za više od stotinu pasa. U 2010. godini u Vetamu su ubijena 123 psa.

Ugovor s Veterinarskom stanicom Slatina, inače vlasnikom Vetama, čiju kopiju posjeduje tportal, 31. siječnja ove godine potpisao je gradonačelnik Krešimir Bubalo. Precizira se da će Grad Osijek usluge plaćati 'najviše do 1,9 milijuna kuna'.

Veterinarska stanica Slatina maksimalni iznos shvatila je vrlo ozbiljno. Direktor Žarko Plazonić u izvještaju za 2010. godinu piše da su za 'hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica' ispostavljeni računi u iznosu od 1.075.266,00 kuna, za dežurstvo dvoje radnika 417.860.40 kuna, a za skupljanje lešina 350.550,00 kuna. Zbrojeni iznosi daju 1.843.622,40 kuna, gotovo jednako cifri u ugovoru.

Budući da su troškovi dežurstva fiksni, a troškovi skupljanja lešina relativno mali, može se zaključiti da vetamovci hvataju točno onoliko pasa koliko pokriva maksimalan iznos novca u ugovoru. Prema spomenutomPlazonićevom izvještaju, lani je uhvaćeno 199 pasa, od toga usmrćeno njih 123, a 33 su udomljena. Status ostalih se ne navodi. Kada se budžet ovog unosnog projekta raspodijeli na pojedinog psa, proizlazi da Vetam po jednoj životinji dobiva ni manje ni više nego 9264,43 kune!

Način na koji se u ovoj ustanovi radi prošli tjedan otkrio je tportal na primjeru tri psa rotvajlera koje su dvojica radnika usmrtila u dvorištu napuštene kuće, Biljska cesta 19, pokraj upravne zgrade tvrtke. Direktor Dejan Todorović medijima je kasnije govorio o nužnosti usmrćivanja tobože agresivnih pasa, o prvotnom uspavljivanju pa prenošenju u ambulantu na eutanaziju i da je pri tome bio prisutan – a to nije istina.

Nelegalni, klasični šinteraj, primitivnog tipa, kakvi su Hrvatskom vladali prije donošenja Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa, jedino je

što postoji na Biljskoj cesti. Hvatajući i usmrćujući pse te kršeći propise Vetam si smanjuje troškove, a Gradu Osijeku naplaćuje puni iznos usluge od 1,9 milijuna kuna.

Vetamovi šinteri pse smještaju u garaže iza svoje zgrade na Biljskoj cesti, a uvjeti u kakvima životinje borave osobito se pogoršavaju ljeti. Na limenim vratima tih garaža prilijepljen je selotejpom natpis 'Za dezinfekciju vozila javiti se u ambulantu'. Peru se kamioni i kombiji za prijevoz stoke i drugih životinja. Otpadna voda od ispiranja nakon dezinfekcije slijeva se u kanalić i pokraj susjedne kuće otječe na obližnje polje, jer zgrada nije priključena na kanalizaciju. Ovakvo stanje ovjekovječili smo u fotogaleriji ovog članka.

'Ljeti je bilo najgore. U tim garažama imaju nekakve žičane boksove u koje smještaju pse. Skupe ih po nekoliko, čuje se lavež, a nakon par dana to stane. Kad ih pitamo kamo ih odvode, kažu, u Beli Manastir', svjedoči jedna od susjeda Vetama na Biljskoj cesti (podaci poznati redakciji).

Preko puta, u sivoj jednokatnici, na broju 19, gdje su stradali nesretni rotvajleri, smješten je mali deponij smeća. Stara bijela tehnika, nekakav frižider, pet-šest vreća punih čepova od PET boca. U uglu kavez.

Za to vrijeme, drugi kraj grada – druga priča. Udruga Pobjede, mahom volonterski, uređuje velik azil za preko 200 pasa u prigradskom naselju Nemetin. Koliko god bila skromna, predsjednica udruge Ivana Crnoja ne može sakriti uspjehe. 'Prošle godine udomili smo oko 150 pasa', kratko nam je rekla, da bi kasnije dodala da nijedan pas tamo nije usmrćen.

Troškovi smještaja pasa, izgradnje boksova, održavanje ograde, hrana, voda, šljunčane podloge, cijepljenje, mikročipiranje, liječenje – sve to volonteri Pobjeda uspijevaju napraviti s 10 tisuća kuna financijske pomoći mjesečno od Grada Osijeka.

Volontere ovog uzornog azila zatekli smo u subotu u redovnoj radnoj akciji. Na pitanje što bi mogli napraviti s novcem Grada Osijeka poklonjenim Vetamovu šinteraju, s 1,9 milijuna kuna, jednostavno odgovaraju: 'Čuda.'