100 GODINA OD PRIZNANJA ISLAMA

Grabar Kitarović, Orešković i Reiner puni hvale za odnos prema islamskoj zajednici

27.04.2016 u 11:14

  • +15

Svečano obilježena 100. obljetnica pravnog i institucionaliziranog islama u RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Svečanošću u Saboru, na kojoj su bili i predsjednik Sabora Željko Reiner, premijer Tihomir Orešković te predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obilježeno je 100 godina pravnog i institucionaliziranog islama u Republici Hrvatskoj. Na svečanosti su dodijeljene i povelje utemeljitelja Islamske zajednice za izniman doprinos utemeljenju, razvoju i jačanju te kontinuiranom naporu na promicanju misije i vizije Islamske zajednice u Hrvatskoj, priznanja za posebni doprinos razvoju Islamske zajednice u Hrvatskoj i druga priznanja

Državnim dužnosnicima i uglednicima uvodno se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftija dr. Aziz efendija Hasanović koji je podsjetio na opstanak islamske zajednice koja je godinama gradila dobre odnose s drugim zajednicama i društvom u cjelini.

'Postigli smo vrhunac u dobroj suradnji s drugim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj i primjer smo za to drugim zemljama u kojima postoje problemi tijekom integracije u društvo', rekao je Hasanović.

'Islamska je zajednica zadnjih sto godina imala dobru ulogu u društvu, a svi smo obvezani graditi društvo svih građana, bez obzira na vjeru', napomenuo je Aziz ef. Hasanović.

Da je Hrvatska, nakon Austrije, druga europska zemlja koja je priznala islam kao službenu religiju, podsjetio je premijer Tihomir Orešković. 'Republika Hrvatska i Islamska zajednica mogu biti ponosne na ono što je zajedničkim radom izgrađeno kroz ovih 100 godina. Mi danas imamo iskustvo zajedničkog života i uređenja odnosa između Islamske zajednice koje može biti model za mnoge zemlje u Europi i šire', rekao je Orešković.

'Govorimo o aktivnoj zajednici koja je ustala u obranu svoje domovine i koja joj i danas daje važan doprinos u svim sferama života. Hrvatski muslimani dio su modernog hrvatskog društva', kazao je Orešković.

I predsjednik Sabora Željko Reiner podsjetio je da je prije stotinu godina islam priznat. 'Zakon, koji je Sabor Kraljevine Hrvatske i Slavonije usvojio točno na današnji dan 27. travnja 1916., pokazao se mudrom i dalekosežnom odlukom. Značenje te odluke naročito cijenimo u današnjem turbulentnom svijetu ratova koje jedna instrumentalizirana manjina vodi tobože u ime islama nanoseći time nažalost neizmjernu štetu upravo samim muslimanima, ali i globalnom miru i razvoju čovječanstva. Jer islam je religija mira', kazao je Reiner.

'U ratovima koje oni izazivaju trpimo svi podjednako, neovisno o vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj pripadnosti ili političkim uvjerenjima jer se ratovi u globalnom svijetu ne vode na ograničenom teritoriju kao nekad u povijesti, već se terorističkim akcijama prenose izvan područja direktno zahvaćenih ratom i preskaču s jednog kontinenta na drugi. Terorizam ne bira žrtve i od njega jednako stradavaju i muslimani, i kršćani, i židovi i ateisti', osvrnuo se Reiner.

Progovorio je i o utjecaju islama u Hrvatskoj. 'Već punih 100 godina s islamskom zajednicom u Hrvatskoj dijelimo dobro i zlo, veselimo se i tugujemo, slavimo i uzajamno čestitamo vjerske blagdane. Sve to kao i iskrena solidarnost koju su građani Hrvatske iskazali do sada tijekom migrantske krize pruža mi nadu da ćemo jednako uspješni biti u prihvatu budućih izbjeglica i imigranata iz Sirije i omogućiti im integraciju u hrvatsko društvo te time dodatno učvrstiti mostove povjerenja s pripadnicima islamske vjeroispovijesti', kazao je Reiner.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je odluka o priznanju islama imala svoj povijesni kontekst.

'Ta je odluka pokazala demokratsku zrelost i slobodarsku svijest onoga doba. Izrazila je i činjenicu da su muslimani važna sastavnica hrvatskog društvenog života. To je dioništvo dobivalo na širini i važnosti, iz naraštaja u naraštaj muslimani u RH iskazivali su se radom i djelovanjem, nerijetko cijenjeni zbog svojih moralnih vrlina i marljivosti. S posebnim poštovanjem želim istaknuti doprinos naših sugrađana u Domovinskom ratu. Danas se možemo složiti da vjerski, kulturni i prosvjetni život muslimana predstavlja doprinos dinamičnosti i pluralnosti našeg društva. Zaslužuju priznanje kao ljudi dobre volje, odgovorni promicatelji dijaloga i suradnje, humanosti i općega dobra. Različiti po mnogočemu, svima nam je isti cilj - učiniti društvo i svijet bolji', kazala je Grabar Kitarović.