preokret

Grabar Kitarović odustala od ureda bivše predsjednice

16.04.2020 u 16:29

Bionic
Reading

Kolinda Grabar-Kitarović odustala je od ureda koji je kao bivša predsjednica bila zatražila da joj se dodijeli i na koji po zakonu ima pravo, doznaje N1 iz izvora bliskog Grabar-Kitarović.

Do obrata je došlo zbog situacije oko pandemije koronavirusa, ali i potresa koji je bio pogodio Zagreb. Vlada je Kolindi Grabar-Kitarović, na njen zahtjev, 20. veljače dodijelila ured u Visokoj, međutim nakon potresa ured u toj državnoj rezidenciji više statički nije siguran, niti je, kaže sugovornik N1 televizije, Grabar-Kitarović više uopće zainteresirana za ured.

Bivši predsjednici pravo na ured kojeg mogu koristiti pet godina ostvaruju prema Zakonu o pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

Kolinda Grabar Kitarović odustala je od reprezentativnog prostora za primanje stranih i drugih gostiju, uostalom trenutačne okolnosti to niti ne dozvoljavaju. Radi od kuće i bavi se, međuostalim, pripremama za razne konferencije – i to sada radi online.

Za to će biti dovoljno održavanje web stranice i društvenih mreža te riješiti pitanje službene korespondencije koja se mora zaprimati i evidentirati na jednom mjestu kako bi nastavila mnoge uspostavljene kontakte u svijetu i nastavila raditi na dobrobit Hrvatske – poručuje sugovornik blizak Kolindi Grabar-Kitarović.

Bivša predsjednica nije zainteresirana za povratak u domaću politiku, a ne želi biti ni dnevnopolitički komentator.