šest mjeseci

Gotovo 1000 ukrajinskih marinaca završilo obuku u Velikoj Britaniji

11.08.2023 u 06:58

Bionic
Reading

Gotovo 1.000 ukrajinskih marinaca uskoro će se vratiti kući nakon šestomjesečne obuke u britanskim snagama.

Planovi za obuku marinaca objavljeni su u veljači tijekom iznenadnog posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija Londonu. Otada je oko 900 ukrajinskih marinaca završilo tečaj, na kojem su ih obučavali britanski komandosi.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je: "Ujedinjeno Kraljevstvo je prednjačilo u obuci oružanih snaga Ukrajine, pružajući vodeću obuku u svjetskim borbenim vještinama za više od 20.000 novaka ukrajinske vojske kroz operaciju Interflex."

"Ovaj program obuke, koji provode elitni britanski komandosi, podržat će Ukrajinu da izgradi vlastite posebne mornaričke snage i proširi svoje sposobnosti za djelovanje u pomorskom okruženju."

Marinci su prošli obuku u nizu područja, uključujući korištenje protutenkovskog oružja, protuzračnih projektila i korištenje minobacača i bespilotnih letjelica.

Ministarstvo obrane priopćilo je da su mnogi ukrajinski pripravnici bili civilni dragovoljci koji nisu imali prethodnog vojnog iskustva.

Ostali su premješteni iz drugih postrojbi ukrajinskih oružanih snaga. Preko 20.000 ukrajinskih novaka već je prošlo obuku u Velikoj Britaniji od početka rata.