BURNO NA CRNOM MORU

Kakvim to pomorskim dronovima Ukrajina Rusiji utjeruje strah u kosti

07.08.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Nizom napada pomorskim dronovima na ruske tankere i ratne brodove Ukrajina je ponovno zadala ozbiljan udarac Rusiji na Crnom moru iako praktički ne posjeduju efektivnu mornaricu. Ukrajina iz dana u dan dokazuje kako se domišljatošću i inovativnošću nadomješta nedostatak resursa

Napadi pomorskim dronovima postali su njihova specijalnost. Taktika uključuje iznenadne napade na ruske tankere i ratne brodove, ali i pomorske baze što ih čini nepredvidivima i teškima za osujetiti. Dok su zračne bespilotne letjelice korištene s velikim učinkom tijekom sukoba, ovaj novi oblik pomorske tehnologije uzima sve više maha - i mogao bi promijeniti budućnost pomorskog ratovanja, navodi BBC. Ukrajina brzo stječe reputaciju inovativnosti i domišljatosti. Suočeni s ruskom invazijom, mnogi izumitelji i mala poduzeća odazivaju se pozivu nacionalne obrane. Novi dizajni se stalno pojavljuju.

Pomorski dronovi mala su plovila bez posade, zapravo robotski čamci napunjeni eksplozivom. Za razliku od zračnih dronova, oni se kreću na površini vode ili ispod nje. Dolaze u različitim oblicima i veličinama, a koriste se za različite zadatke, uključujući nadzor životne sredine. Mogu se koristiti u vojne svrhe, kao što su čišćenje mina, provođenje nadzora ili za detoniranje eksploziva blizu ciljeva, poput neprijateljskih brodova.

Od početka rata snimljene su razne pomorske besposadne letjelice, uključujući i onu koju su navodno valovi izbacili na obale Krima, ukrajinskog poluotoka koji je Rusija anektirala 2014. Osim dronova koji djeluju na vodenoj površini, Ukrajina je nedavno predstavila prototip desantnog podvodnog plovila pod nazivom Toloka TLK-150.

Uobičajene karakteristike pomorskih dronova uključuju ugrađeni eksploziv i kameru koja odašilje signal osobi koja upravlja dronom. Njima se može operirati s obale ili s brodova, omogućujući brze i precizne napade na ciljeve na moru. Dalekometne mete obično se programiraju u dronove prije lansiranja. Zatim ih daljinski vodi čovjek dok se približavaju meti, objasnio je Siddharth Kaushal iz Royal United Services Instituta, istraživačkog centra za obranu za BBC. Neke ukrajinske mornaričke bespilotne letjelice stvorene su uz pomoć crowdfunding kampanja. Obično se izrađuju od lako dostupnih komponenti i namijenjeni su komercijalnoj, a ne vojnoj uporabi, dodao je Kaushal. Koliko pomorskih bespilotnih letjelica imaju dvije strane nije javno poznato.

Također nije poznato koliko koštaju, ali jedan dron koji je predstavila ukrajinska vlada ima službenu cijenu od 250.000 dolara. To je jeftinije od mnogih vrsta projektila dugog dometa. Pomorska besposadna plovila također se mogu lansirati brzo, a nema potrebe ni za dugotrajnom i skupom obukom osoba koje operiraju tim plovilima.

'Čak i ako presretnete puno ovih jeftinih predmeta, treba vam samo jedan da prođe kroz obranu, ali i da oštetite mnogo skuplji uređaj, a model se već isplatio', kaže Kaushal. Istraga BBC-ja pokazuje da je Ukrajina izvela najmanje deset mornaričkih napada mornaričkim dronovima - gađajući ratne brodove, rusku pomorsku bazu u Sevastopolju i luku Novorosijsk. Informacija se temelji na izjavama ruskih i ukrajinskih vlasti, kao i na izvješćima lokalnih medija.

Ukrajinski obrambeni izvori rekli su za CNN da su mornarički dronovi također korišteni u napadu na Krimski most u srpnju. Neki od napada bili su daleko od ukrajinskih obala. U svibnju su se pojavile snimke na kojima se vidi kako se mornarički dronovi približavaju ruskom izvidničkom brodu Ivan Hurs, no nije poznato je li brod oštećen. Rusija kaže da se incident dogodio 140 kilometara sjeverno od turskog Bosporskog tjesnaca - oko 193 kilometra od ukrajinske obale. To ukazuje na činjenicu da dronovi mogu prelaziti velike udaljenosti.

Ukrajinci su napali rusku luku Novorosijsk Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ukrajinska proizvodnja pomorskih dronova, po relativno niskoj cijeni, označava početak nove ere pomorskog ratovanja. Ova taktika predstavlja mnogo veći rizik za Rusiju, smatraju neki analitičari. U usporedbi s brodovima, pomorske dronove teže je uočiti na radaru – putuju nisko na vodi i stvaraju mnogo manje buke. Iako Ukrajina nema značajnu mornaricu, njezini pomorski dronovi spriječili su Rusiju da preuzme punu kontrolu nad Crnim morem, kaže Katarzina Zisk, profesorica na Norveškom institutu za obrambene studije.

Napad iz listopada 2022. na rusku pomorsku bazu u Sevastopolju bio je prvi napad u zabilježenoj povijesti u kojem su korištene i pomorske i zračne bespilotne letjelice. Najmanje tri ruska broda oštećena su u napadu, navodi GeoConfirmed, organizacija koja analizira satelitske i druge slike iz javno dostupnih izvora. Od tada je Rusija uvelike ojačala obranu oko baze, prema nedavnim satelitskim snimkama koje je vidio BBC.

Pomorski dronovi ipak imaju neke nedostatke. Senzori unutar plovila mogu imati usko vidno polje, što otežava praćenje pokretnih ciljeva bez preciznih podataka o lokaciji ili uočavanja kamufliranih brodova. Oni s instaliranim kamerama također moraju održavati stalnu komunikaciju s kontrolorom kako bi ih vodio do cilja, tako da će svaki problem s prijenosom slike ugroziti njihovu misiju.

'Ovo još nije revolucija. Još uvijek smo u eksperimentalnoj fazi', kaže profesor Zisk. Unatoč tome, ukrajinska strategija je privukla međunarodnu pozornost i sada 'vodi druge mornarice da razviju ove vrste sustava i njihove operativne prakse', dodala je.