ODVJETNIK PRODANOVIĆ OPTIMISTIČAN

'Gotovini bi se kazna mogla smanjiti na 10 godina zatvora'

15.05.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Ako obrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača na Žalbenom vijeću Haškog suda dokaže da nema osnova za optužbe na račun prekomjernog granatiranja Knina u Oluji 1995. i da ta akcija nije bila plod združenog zločinačkog pothvata, Gotovini i Markaču bi se mogla smanjiti dosuđena zatvorska kazna čak za dvije trećine

Na Žalbenom vijeću Haškog suda u ponedjeljak, obrana je pokušala dokazati da je prvostupanjsko vijeće u pogriješilo u presudi generalima kada je uvažilo pravilo odstupanja 200 metara od cilja za zakonitost topničkih pogodaka. Obrana je pokušala dokazati da je ta teza tužiteljstva proizvoljna i da njezinim rušenjem pada i zaključak o nezakonitim topničkim napadima, pa čak i teza o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.

'Postoji nada da će obrana zaista dokazati nepostojanje združenog zločinačkog pothvata jer je sud, smatrajući da je pravilo od 200 metara važan podatak, odredio da se tematski tome najviše posvete', rekao je odvjetnik sa značajnim iskustvom u Haagu Čedo Prodanović. Podsjetio je da je tužiteljstvo najprije tvrdilo da je Knin bio prekomjerno granatiran, zatim selektivno, pa neselektivno i da su na kraju dokazivali granatiranje s namjerom protjerivanja.

'Ako ostaje teza granatiranja s namjerom protjerivanja, onda ostaje i optužba za zajednički zločinački pothvat. Ukoliko bi pala ta teza, tada pada i konstrukcija združenog zločinačkog pothvata čime se smanjuje i kazna', objašnjava Prodanović i dodaje da bi u tom slučaju Anti Gotovini ostala 'samo' zapovjedna odgovornost kao teret kojega se ne bi mogao osloboditi u optužnici, a ona nosi oko 10 godina zatvora.

'Obrana ima dobre šanse da sruši tezu o zločinačkom pothvatu, pogotovo jer su se malo odmaknuli od dnevne politike i rekli da Gotovina ne može odgovarati za druge. Naime, jasno je da nije on na Brijunima razgovarao o protjerivanju Srba, a to što je Franjo Tuđman nešto ogovorio - ne može se stavljati na teret Gotovini koji je vodio operaciju. Da, došlo je do zločina, ali zločini nisu bili dio njegova plana', pojašnjava optimistični Prodanović.

Ako se Prodanovićeve slutnje obistine i Gotovinina kazna u drugostupanjskoj presudi bude preinačena sa 24 na 10 godina, tada bi Gotovina u Haagu mogao provesti još samo tri godine. Naime, u izdržanu kaznu bi se ubrojilo vrijeme provedeno u zatvoru od uhićenja 2005. godine. U slučaju Markača, kazna bi sa 18 godina spala na još manju kaznu od Gotovinine, pa bi on mogao još ranije biti na slobodi.