POČAST ŽIVIMA

Gotovina dobiva ulicu ili trg u Splitu?

20.04.2011 u 18:22

Bionic
Reading

Splitski HSP na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća predložit će da se general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom grada Splita te da se njegovim imenom nazove 'jedan od centralnih gradskih trgova ili ulica'. Stranka koja ima tek jednog od 25 vijećnika bacit će kost i ljevici i desnici, pa na reakcijama pokušati zaraditi poneki poen

'Predložit ćemo izmjenu dnevnog reda i na ostalim strankama je da se o tome izjasne. General je to zaslužio, trebamo mu pokazati znak poštovanja', kazao nam je Roguljić. Dobro pamtimo, kaže, doba kada su se po živim osoba imenovali ne samo trgovi i ulice, nego čak i gradovi.

Na našu primjedbu da je to bio običaj u doba komunizma, Roguljić odgovara rečenicom: 'Pa što, danas živimo u demokraciji!' no priznaje da bi se radilo o potezu koji 'baš i nije praksa'.

Po propisima Grada Splita, zaslužne osobe mogu dobiti trg ili ulicu tek nakon što se o tome izjasni nadležna komisija i nakon što protekne najmanje deset godina od smrti. Pravilo je prekršeno tek jednom, kada je po pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu imenovan trg tek godinu dana nakon što je preminuo.

Kako doznajemo, za Roguljićevu ideju izjasnit će se troje vijećnika HDZ-a, protiv će - s formalnim obrazloženjem - biti SDP i HNS, dok se predstavnici Kerumova HGS-a zasad ne žele izjasniti. U Gradskom vijeću ih je deset, bit će kako gradonačelnik odluči.