širenje zaraze

Gordan Lauc: Ono što vičem tjednima upravo je objavljeno u uglednom časopisu - ovlažite zrak!

24.03.2020 u 07:17

Bionic
Reading

Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i nepostupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako. Imate sve u filmiću koji sam snimio prije više od dva tjedna, napisao je znanstvenik

Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog i direktor Projekta ljudskog glikoma, dr. Gordan Lauc oglasio se na Facebooku o borbi protiv koronavirusa.

'Koliko pišem o ovome, već i moji prijatelji misle da sam prolupao. No nisam prolupao, u pravu sam, a nitko odgovoran me ne doživljava... Ono što vičem tjednima upravo je objavljeno u vrlo uglednom časopisu. U grijanim prostorima vlaga je vrlo niska, što inaktivira mukoznu barijeru i potiče transmisiju virusa.

Nakon objave u ovakvom časopisu to se smatra znanstvenom istinom. Bilo koja odgovorna osoba koja ne osigura barem 40 posto vlage u bolnicama, uredima i sl. bit će kriva za brojne nepotrebne zaraze i posljedično smrti. Ravnatelji, direktori, ne želite imati tuđe živote na svojoj savjesti. Mediji, molim vas da ovo prenesete i prisilite odgovorne da ovlaživanje zraka uvedu u službene smjernice. Premijeru Plenković i ministre Beroš, predsjedate Europskom unijom u kritičnom trenutku. Molim, upozorite svoje kolege da na vrlo jednostavan način transmisiju COVID-a19 mogu značajno smanjiti. Možda čak prepoloviti. Ovo više nije jedan ludi znanstvenik koji trkelja po medijima. Ovo je znanstvena istina koja je javno objavljena i nepostupanje u skladu s njom nosi osobnu odgovornost za posljedice. Sve što trebate napraviti je ovlažiti zrak, a to je tako lako. Imate sve u filmiću koji sam snimio prije više od dva tjedna', napisao je Lauc i uputio na ovu stranicu.