poziv upomoć

GONG pisao GRECO-u: Plenković potkopava borbu protiv korupcije

01.10.2019 u 14:37

Bionic
Reading

GONG je upozorio GRECO, specijalizirano antikorupcijsko tijelo tijelo Vijeća Europe, da premijer Andrej Plenković, kako navode, sustavno potkopava rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i da napada GONG zbog inzistiranja na transparentnosti u slučaju imovine zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice. Pismo GONG-a donosimo u nastavku

'Dragi GRECO,

Retorika, kojom se premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković služe kad govore o radu Povjerenstva, te javno prozivanje njezine čelnice Nataše Novaković slabe rad jedne od rijetkih preostalih neovisnih institucija i negativno se odražavaju na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

Umjesto da dostave tražene dokumente oko puta premijera, potpredsjednika Vlade i troje ministara u Helsinki, Vlada preko biranih medija objavljuje djelomične putne naloge. Skrivaju se ključne informacije. Pritom, premijer javno poručuje da su zahtjevi Povjerenstva apsurdni, da su im „sve nacrtali“ i da neće dostavljati nikakve dokumente.

S prozivanjem Nataše Novaković premijer je krenuo nakon što je počela propitivati njegovu ulogu u aferi Agrokor, u kojoj je grupa privatnih konzultanata koja je u tajnosti pisala zakon Lex Agrokor, kasnije angažirana na milijunskim poslovima u Agrokoru, zahvaljujući primjeni istog zakona. Premijer je zatražio izuzeće Nataše Novaković, optužujući je za sukob interesa, mada je, prije nego je dirnula u njegov slučaj Novaković izglasana u Saboru uz podršku vladajuće stranke. Time je premijer izazvao dugotrajnu blokadu rješavanja njegovog slučaja, s obzirom na to da pitanje izuzeća predsjednice Povjerenstva nije zakonski riješeno.

  • +14
Nataša Novaković, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Borba protiv korupcije i klijentelizma krucijalna je za Hrvatsku, najmlađu članicu Europske unije, zato pozivamo GRECO da pruži podršku radu Povjerenstva i osudi neprimjerene napade premijera na neovisno antikorupcijsko tijelo.

Što se tiče Dubravke Šuice, kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije i voditeljice resora demokracije i demografije, postavili smo relevantna pitanja o porijeklu njezine imovine. Odgovore nismo dobili, ali nas je premijer Plenković zasuo uvredama. Ovo nije prvi incident verbalnog zlostavljanja civilnog društva od strane Vlade, prethodno smo informirali o slučajevima Centra za mirovne studije i Zelena akcije', stoji u pismu GONG-a Skupini država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO).

  • +19
Dubravka Šuica Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

GRECO, koji se sastoji od 48 država članica Vijeća Europe i Sjedinjenih Američkih Država, prati usklađenost organizacijskih standarda na području borbe protiv korupcije. U tom smislu, GRECO posjećuje države članice i priprema evaluacijska izvješća koja uključuju ciljane preporuke državama u svrhu jačanja kapaciteta za borbu protiv korupcije.