istekao rok

Putovanje vladajućih u Helsinki: Bit će žalostan presedan ako ne pokrenemo postupak...

30.09.2019 u 20:38

Bionic
Reading

Rok za dostavu dokumenata o prošlogodišnjem putovanju vladajućih na summit pučana u Helsinkiju je istekao, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije ih zaprimilo

Predsjednica povjerenstva Nataša Novaković gostujući u Dnevniku Nove TV je rekla kako dužnosnici 'nisu postupili savjesno' te da povjerenstvo pokreće postupak protiv njih jer nisu dostavili dokumentaciju o predmetnom putovanju.

Na novinarski upit jesu li im stigli računi i dokumentacija koju su tražili, odgovorila je:

'Ne. Dobili smo očitovanje od većine dužnosnika. Jedino još Lovro Kuščević nije zaprimio našu odluku i čekamo njegovo očitovanje. To jest, očitovanje smo zaprimili, dokumente nismo', rekla je Novaković.

Dodala je kako su postupke otvorili jer im nije dostavljena dokumentacija, ali kada dobiju očitovanje Kuščevića predmet će staviti na sjednicu.

'Slučaj Helsinki kao takav će biti jedan žalostan presedan ako ćemo morati ne pokrenuti postupak zbog toga što nismo dobili dokumentaciju', rekla je.

Sankcija nema, objasnila je te istaknula kako ovo 'nije jedinstven slučaj' jer u svakom predmetu traže dokumentaciju.

'Nikada se nije desilo da nam se ovako izričito ne želi dostaviti', rekla je Novaković.

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesena je odluka o pokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.

Na novinarski upit bi li mogli objaviti imovinsku karticu Dubravke Šuice koja nije hrvatski dužnosnik pa nije pod njihovom ingerencijom u slučaju da im da suglasnost, Novaković je rekla: Apsolutno.

'Kada bi gospođa Šuica rekla da želi zbog transparentnosti ili zbog medija dati te podatke, mi onda ne bismo imali problema i mogli bi ih dati na uvid', dodala je Novaković.