POČAST HEROJIMA

Godišnjica pogibije 16 branitelja u šumi Rosinjača

05.12.2010 u 13:12

Bionic
Reading

Devetnaesta godišnjica pogibije 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, koji su poginuli na današnji dan u obrani Osijeka, protiv znatno nadmoćnijega velikosrpskog agresora, u šumi Rosinjača, obilježena je danas u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR).

U spomen na poginule branitelje upaljene su svijeće pred spomen obilježjem, podignutim kod prostorija osječkog ogranka UHDDR-a "Sv. Rok" te služena misa u osječkoj crkvi sv. Roka.

Predsjednik temeljenog ogranka UHDDR-a Zlatko Bebek podsjetio je kako je agresor, toga dana, napao na više mjesta duž osječke bojišnice, a branitelji u Rosinjači, našli su se na prvoj crti obrane grada, u borbi sa znatno nadmoćnijim neprijateljem.

Tijela 15 branitelja izvukli su suborci, a posmrtni ostaci Mihajla Pelegrina, još se nalazi na tome području, koje je većim dijelom minirano.

Budući da je 5. prosinca 1991. u obrani Osijeka poginulo 26 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, Hrvatske vojske i policije, položit će vijence i upaliti svijeće, u spomen na poginule branitelje kod križa na ulazu u osječko prigradsko naselje Nemetin.