n/a

Gnocchi od batata s prženom kaduljom i pancetom

21.06.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Ovaj kreativan recept u vama će probuditi pravog gurmana!

SASTOJCI:

500 g brašnastog krumpira
600 g batata
1 jaje
½ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
3 žlice svježe naribanog parmezana
220–300 g brašna
6-7 grančica svježe kadulje
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
70 g pancete
25 g maslaca

PRIPREMA:

Za gnocchi:
Zagrijte pećnicu na 215°C.
Ispikajte krumpir i batate na više mjesta vilicom i pecite dok nisu mekani, oko 1 sat.
Pustite da se malo ohlade, zatim ogulite krumpir i batate, protisnite ga kroz pasirku za krumpir. Rasporedite krumpir na pladanj u jednolikom sloju da se ohladi.
Pobrašnite 2 lima ili ih obložite masnim papirom.
Izmiješajte jaje, orašćić, sol i papar. Umiješajte tu smjesu u krumpir, zatim sir i dio brašna. Dodavajte malo pomalo brašna dok ne dobijete glatko i lagano ljepljivo tijesto. Pobrašnite ga i razrežite u 6 dijelova. Oblikujte svaki dio u dugačku kobasicu debelu oko 1 cm. Razrežite ju na 1 cm dugačke komade. Pobrašnite i nastavite s ostatkom tijesta. Svaki komad zarolajte po stražnjoj strani vilice da dobiju karakteristične udubine, koje služe kako bi umak bolje prionuo uz gnocchi.

Zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja i pirjajte pancetu dok se masnoća ne rastopi, dodajte kadulju i maslac i pržite dok ne posvijetli i ne postane hrskava.
Skuhajte gnocche u kipućoj slanoj vodi, oko 3 minute, dok ne počnu plutati po površini.
Ocijedite ih i prelijte umakom od kadulje i pancete. Posipajte naribanim parmezanom.