kirilo budanov

Glavni ukrajinski obavještajac optužio Ruse za miniranje bazena za hlađenje u nuklearci

21.06.2023 u 06:48

Bionic
Reading

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov optužio je u utorak Rusiju za "miniranje" bazena koji se koristi za hlađenje reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižja na jugu Ukrajine, koju su okupirali Rusi.

Riječ je o najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, kompleksu sa šest reaktora, koja se našla pod okupacijom ubrzo nakon invazije moskovskih snaga u veljači prošle godine.

"...Najstrašnije je to što je nuklearna elektrana Zaporižja dodatno minirana tijekom tog vremena (...) naime miniran je bazen za hlađenje", izjavio je za televiziju Budanov, ne pružajući dokaze za svoju tvrdnju.

Reuters je zatražio komentar od ruskog ministarstva obrane.

Dvije su strane ranije se međusobno optuživale za granatiranje elektrane i njezine okolice, a međunarodni napori da se oko kompleksa uspostavi demilitarizirana zona dosad nisu uspjeli, podsjeća Reuters.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je u međuvremenu odbacilo kao "ništavne" ruske navode da bi mogli izrađivati "prljavu bombu".

Ministarstvo je istaknulo da je takve sugestije, koje je u ponedjeljak iznio čelnik ruske vanjske obavještajne službe SVR Sergej Nariškin, Moskva prvi put imala još prošle godine.

Takvi navodi, ocijenili su iz ukrajinskog ministarstva, imaju za cilj "skretanje pozornosti s jasnih poraza okupacijskih snaga na bojištu i sijanje nepovjerenja među zapadnim saveznicima Ukrajine".

"Ako Rusija govori o 'prljavoj bombi', njezina uporaba od strane Rusije mogla bi biti stvarna prijetnja", zaključilo je ministarstvo.

Nariškin je pozvao UN-ovu nadzornu agenciju za nuklearnu energiju i Europsku uniju da istraže slanje "ozračenog goriva" iz nuklearne elektrane Rivne u zapadnoj Ukrajini na odlaganje u skladište istrošenog goriva u Černobilu.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju UN-a navela je da je ovog mjeseca izvijestila o transferu tog goriva iz Rivina u Černobil te da su te kretnje uzete u obzir.