izvidi u ministarstvu

Europska tužiteljica: 'Vjerujem da se Plenković neće miješati u rad EPPO-a'

20.02.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Iako u pravilu glavna europska tužiteljica ne komentira političke izjave, oglasila se na upit N1

Premijer Andrej Plenković je u petak komentiravši akciju policije po nalogu EPPO-a u Ministarstvu kulture, kazao da će se vidjeti jesu li ti izvidi u nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja ili DORH-a.

Komentar su na N1 zatražili od Laure Kövesi, glavne europske tužiteljice.

'Glavna europska tužiteljica u pravilu ne komentira političke izjave. Međutim, glavna europska tužiteljica odgovorna je za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u njegove istrage. Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu', poručila je.

'Uzevši u obzir snažnu potporu premijera osnivanju EPPO-a, glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu.

Štoviše, takav razvoj događaja značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije', rekla je za N1 Laura Kövesi.

Istražitelji i policija u Ministarstvu kulture Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Podsjetimo, u komentarima vezanim uz dolaske istražitelja u Ministarstvo kulture i ministrica Nina Obuljen Koržinek i sam Plenković nekoliko puta su poručili da su u pitanju nacionalna, a ne europska sredstva. Ako je riječ, naglasio je premijer, o projektu koji se odnosi na snimanje zgrada nakon potresa, nedvojbeno je utvrđeno, i od strane Ministarstva kulture i od strane Ministarstva graditeljstva i od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, koja je kontrolirala te procese, a to potvrđuje i Ministarstvo financija, da sredstva za taj projekt nisu korištena iz europskih fondova. Kazao je da će se zbog toga kasnije vidjeti je li to nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja ili DORH-a.

EPPO potvrdio sastanak Ivana Turudića i europske tužiteljice Tamare Laptoš

Tjednik Nacional je u svom novom broju objavio da se europska tužiteljica Tamara Laptoš prošli tjedan u tajnosti sastala s izabranim glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem, i to, kako je naveo tjednik "po svemu sudeći na njezin zahtjev". Iz EPPO-a su za N1 odgovorili kako nije bilo baš tako.

'Obično ne komentiramo susrete što ih imaju naši europski tužitelji tijekom svoje misije. Gospođa Laptoš je prošli tjedan imala brojne sastanke s hrvatskim javnim dužnosnicima, te možemo potvrditi da se kratak kurtoazni susret s gospodinom Turudićem dogodio u EPPO-vom uredu u Zagrebu, na njegov prijedlog', navode iz EPPO-a na upit N1.