oglasila se ministrica

Obuljen Koržinek: Ako je netko kriznu situaciju zloupotrijebio, onda će za to i odgovarati

16.02.2024 u 11:56

Bionic
Reading

Nakon što je PNUSKOK jutros, po nalogu europskih tužitelja, upao u Ministarstvo kulture, progovorila je i ministrica Nina Obuljen Koržinek

'Dva dana nakon potresa angažirali smo Geodetski fakultet. U Saboru sam detaljno podnijela izvješće kako je tekao taj proces, kakvi su podaci koje smo prikupili. Te snimke koje je izradio Geodetski fakultet korištene su za utvrđivanje šteta i dio je korišten za projektiranje za obnovu objekata. U interesu mi je da izvidi pokažu da se u Ministarstvu kulture postupalo sukladno zakonu. Ako je netko tu kriznu situaciju zloupotrijebio, onda će za to i odgovarati', poručila je ministrica.

'Prema priopćenju koje sam vidjela, radi se o istrazi na Geodetskom fakultetu. Tu se radilo o nizu projekata financiranih europskim novcem. Očito europski istražitelji istražuju na Geodetskom fakultetu. U Ministarstvu kulture radi se o nacionalnim, a ne europskim sredstvima. Ali meni je u interesu da se sve istraži', poručila je.

'Ovdje se ne radi o istrazi nego o izvidima. Sve što treba o tome će reći oni koji to provode, ja o tome ne mogu ništa reći. Mi dostavljamo sve dokumente', kazala je Obuljen Koržinek.

'Zahvaljujući upravo ovakvim snimanjima, bili smo u stanju dobiti informaciju da su određeni dijelovi zgrada neispravni i ukloniti ih. To je bila ključna namjena i to smo provodili, u skladu s najboljom praksom. Ono što sam više puta rekla, u trenutku žurnosti, kad ne možete provoditi javnu nabavu jer nemate novca i vremena, jedini način je obratiti se javnoj ustanovi, u ovom slučaju fakultetu', rekla je ministrica.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak / PIXSELL

Potvrdila je da se radi o poslu 3D snimanja.

'Kompletan izvještaj o tome kako se sve odvijalo nalazi se na stranicama Ministarstva. Tamo je sve objašnjeno o proceduri. I nikoga ni u što ne trebam uvjeravati. Nama je u interesu da se sve istraži i da se utvrde činjenice. Kako se to radi i tko to radi, to je pitanje za druge. Mi smo tu, sve dostavljamo i to je odgovorno ponašanje. Kao što sam rekla, samo pitanje postupaka zaista nije pitanje za nas. Upućujem vas na EPPO i PNUSKOK. Kao ministrica to ne mogu, osim još jednom ponoviti da mi u cijelosti surađujemo jer nam je u interesu da se sve utvrdi', ponavljala je ministrica.

Istražitelji i policija u Ministarstvu kulture Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Na pitanje jesu li pod lupom neki od njezinih najbližih suradnika, ministrica je ponovila da su izvidi tajni te da će sve o tome reći policija i EPPO.

Upitana osjeća li vlastitu odgovornost, ponovila je: 'Službe Ministarstva kulture, kontrolne službe, provjerile su više puta i podaci koji su izneseni, da se radi o preplaćenim iznosima, nisu točni.'

  • +6
Nina Obuljen Koržinek Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Podsjetimo, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) policijski istražitelji u petak su, kako se neslužbeno doznaje, uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo.

EPPO je priopćio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Europsko tužiteljstvo odgovorno za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a objavilo je u studenom 2023. da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem, među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu, što je ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek pred saborskim je odborom u siječnju otklonila tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa, koji je obavio Geodetski fakultet, preplaćen te da nije nadziran. Ponovila je i da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva, a ne europski novac.