POLITIČKI CIRKUS SE PONAVLJA

Glavaša stigao u Remetinec i krenuo u štrajk glađu

05.03.2015 u 10:58

  • +11

Povratak Glavaša u Remetinec

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Nešto prije 14 sati u istražni zatvor u Remetincu doveden je Branimir Glavaš koji je, nakon odluke Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor, uhićen danas prijepodne u Osijeku.

Oko 11,20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Rješenje Vrhovnoga suda Glavašu je uručeno u Osijeku tijekom privođenja. Poručio je kako sada pravnu bitku nastavljaju njegovi odvjetnici te najavio kako će svoj prosvjed protiv 'desetogodišnjih stalnih kršenja građanskih i ljudskih prava' nastaviti štrajkom glađu.

Dovedbeni nalog izdan je nakon što je Vrhovni sud Glavašu odredio istražni zatvor koji 'može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi nepravomoćno osuđen'.

Odluka je donesena nakon žalbe tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda od 6. veljače, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Glavaševa obrana najavila je da će podnijeti tužbu Ustavnom sudu.

Glavaš se o svojem, kako kaže šestom uhićenju, oglasio preko svojeg Facebook profila te je istaknuo kako se radi o još jednom pravnom presedanu. Najavio je i štrajk glađu od trenutka uhićenja. 'Daljnju pravnu bitku će nastaviti voditi moji odvjetnici, a meni nažalost preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama-ŠTRAJK GLAĐU, sa kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem.HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) je teška sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje', napisao je Glavaš u 11.10 sati na svom Facebook profilu.

HDSSB: LUD, ZBUNJEN, NORMALAN PRAVOSUDNI SUSTAV

Očekivano, HDSSB-ovi saborski zastupnici oštro su kritizirali odluku Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora Branimiru Glavašu nazvavši je neočekivanom i skandaloznom. Najavili su da će Glavaševi odvjetnici uložiti žalbu Ustavnom sudu od kojeg će tražiti da se žurno očituje o ponovnom određivanju istražnog zatvora koje, naglašavaju, nije zabilježeno od 1956. godine u pravosudnom sustavu RH.

'Sva pravna procedura i problematika koja se dogodila nije zabilježena u povijesti od samostalnosti RH i slobodno možemo dati ocjenu da imamo 'lud, zbunjen i nenormalan' pravosudni sustav. Mi smo zatečeni, ovo nije pritisak na bilo koga, mi smo uvjereni da je nešto trulo u pravosudnom sustavu i ako netko ne progovori javno o tome svest će se sve preko građana Hrvatske i Glavaša, ali i mnogih drugih predmeta. Mnogo je primjera gdje se na temelju istih pravnih činjenica potpuno drugačije odlučivalo', komentirao je predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić danas u u Saboru na konferenciji za novinare prenosi Večernji list. Posebno ga čudi dio odluke Vrhovnoga suda koji se odnosi na dužinu istražnog zatvora, gdje stoji da je u njemu proveo samo devet mjeseci i da bi sada nakon povratka u istražni zatvor u njemu trebao ostati do pravomoćne presude.