SABORSKI ODBOR ODLUČIO

Glavaš ostao bez plaće i paušala

Branimir Glavaš

Branimir Glavaš

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Flauder

Saborski odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je danas donio odluku o prestanku prava na plaću i zastupnički paušal zastupniku HDSSB-a Branimiru Glavašu.

Glavašu bi pravo na plaću prestalo od 2. lipnja 2010. godine. Predsjednica Odbora Nevenka Majdenić (HDZ) rekla je da je Glavaš presudom Županijskog suda u Zagrebu 8. svibnja 2009., koja je preinačena presudom Vrhovnog suda RH od 2. lipnja 2010., pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

Istaknula je da zastupniku prestaje zastupnički mandat ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci. Tijekom rasprave Nenad Stazić (SDP) rekao je da je izuzetna sramota za Hrvatski sabor i državu da osoba koja je bjegunac od zakona, koja ne priznaje pravosudni poredak RH, dobiva plaću iz državnog proračuna i to baš iz pozicije Sabora najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela Republike Hrvatske.

Napomenuo je kako je HDZ u vrijeme vođenja istražnog postupka odbio izglasati odobrenje za pritvaranje Branimira Glavaša i tako omogućio njegov bijeg. Stazić smatra da i Odbor s tim slučajem pomalo kasni te da je odmah na početku trebalo sazvati sjednicu Odbora i inicirati izmjenu Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika.

Predlaže da se na članak 12. tog zakona doda još jedan stavak po kojem bi dužnosnici koji su nepravomoćno osuđeni na kaznu zatvora do pravomoćnosti presude plaću mogli podizati isključivo na blagajni državnog tijela koje im isplaćuje plaću. "Pa bi Branimir Glavaš ako želi plaću morao doći u Hrvatski sabor tu plaću podići ili je ne bi dobio", rekao je.

Predložio je da taj odbor bude inicijator izmjene zakona jer se više ne može dopustiti da šutke gledaju kako bjegunci od pravosuđa plaću dobivaju iz državnog proračuna. Ukoliko odbor ne pokrene tu inicijativu Stazić je kazao da će tu izmjenu zakona pokrenuti kao zastupnik.

Krunoslav Markovinović (HDZ) smatra kako u izmjene zakona ne bi trebalo ići od slučaja do slučaja već bi trebalo nešto napraviti u kompletu. Upitao je što znači dolaziti u Sabor na blagajnu i podizati plaću. "Smijala bi nam se cijela Hrvatska da donesemo takav propis", kazao je.

Miljenko Dorić (HNS) podržao je Stazićev prijedlog jer smatra da zastupnik Glavaš nije bio u stanju odrađivati ni minimalne obaveze kao saborski zastupnik. Stazić je u replici kazao da se u Hrvatskoj vodi niz kaznenih postupaka protiv ljudi koji su bili ili jesu dužnosnici.

"Ne smijemo ostati slijepi i gluhi. Ne smijemo zabijati glavu u pijesak i ne smijemo se praviti da se ne događa ono što se događa" rekao je.

Majdenić
je opovrgla da je HDZ omogućio bijeg Glavaša. Prihvatila je predložene inicijative, smatra da ih se može razmatrati te da se one ne bi trebale odnositi samo na jednog čovjeka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi