POTVRĐENO DA JE RATNI ZLOČINAC

Glavaš: Nisam kriv, sve ću otkriti u ponedjeljak!

30.07.2010 u 13:59

Bionic
Reading

Vrhovni sud pravomoćnom je presudom smanjio kaznu Branimiru Glavašu s deset na osam godina, djelomično prihvativši žalbu njegovog branitelja. Glavaš iz Hercegovine poručuje: 'Nisam kriv!'

Nešto više od godinu dana poslije nepravomoćne presude Branimiru Glavašu i ostalima na Županijskom sudu u Zagrebu te žalbe odvjetnika, Vrhovni sud objavio je svoju odluku u kojoj odbija sve žalbe, osim one na težinu kazne koja je preinačena sa 10 na osam godina zatvora.

U telefonskom razgovoru za tportal Branimir Glavaš tvrdi i dalje da nije kriv: 'Osudili su nevinog čovjeka, jer riječ je o političkoj i kompromisnoj presudi. Ako su suci Vrhovnog suda nedvojbeno utvrdili da sam kriv za brutalne zločine nad civilnim stanovništvom za vrijeme Domovinskog rata, onda mi je sud trebao izreći maksimalnu zakonom propisanu kaznu u trajanju od 20 godina.'

Glavaš kaže da će ustrajati u dokazivanju svoje nevinosti te da će 'o svim drugim detaljima', izvjestiti javnost na konferenciji za novinare koju će održati u ponedjeljak.

'O mjestu i vremenu održavanja konferencije javnost ću pravodobno obavijestiti. Na konferenciji ću govoriti kako o presudi tako i o nepoznanicama, tj. detaljima iz policijskog i državnoodvjetničkog progona kojem sam bio izložen zadnjih 5 godina, kao i o detaljima ovih zločina koji su javnosti nepoznanica, a koje su prikrivali i policija i DORH. Ti detalji, koji zločin prikazuju u sasvim drugom svjetlu, nisu zanimali ni policiju, ni tužiteljstvo, a nažalost ni Vrhovni sud.' - tvrdi Glavaš koji kaže da se još nije čuo s odvjetnicima te da će o mogućoj predaji hrvatskim vlastima progovoriti tek u ponedjeljak, najvjerojatnije u Mostaru.

Kako je za tportal rekao Glavašev odvjetnik Veljko Miljević, koji je za odluku saznao od novinara i još nije vidio obrazloženje, jer je presuda sada pravomoćna, preostaju im samo postupci 'izvanrednih pravnih lijekova'. Naime, Glavaševi odvjetnici već su pokrenuli postupak na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu u pogledu zakonitosti iskaza također osuđene Gordane Getoš Magdić.

'To je iskaz koji je Gordana Getoš Magdić u slučaju 'Drava' ili 'selotejp' davala u policiji od 17 sati, a trajao je do 00.30. Petnaest minuta kasnije odveli su je na ispitivanje kod istražnog suca, a na sudu ga je tužiteljstvo vodilo kao jedan iskaz.' Također, njezin je odvjetnik Petar Arambašić u to vrijeme već četiri mjeseca branio Freda Marguša, osuđenog za ratne zločine u Osijeku, zbog čega Miljević kaže da je bio u sukobu interesa jer se u optužnici za slučaj 'selotejp' nalazi pokušaj ubojstva Radoslava Ratkovića kojeg je, prema optužnici, Marguš mučio tijekom ispitivanja.

Drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska je kazna smanjena s osam na sedam godina, a Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet. Dini Kontiću i Zdravku Dragiću Vrhovni je sud smanjio kaznu zatvora s pet na tri i pol godine, a Tihomiru Valentiću s pet na 4,5 godine zatvora.

Glavaš je nakon izricanja prvostupanjske presude lani u svibnju pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, dok se ostali osuđeni nalaze u pritvoru. Osuđenicima će u zatvorske kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Glavaš je u pritvoru bio od travnja 2007. do siječnja 2008.