DRŽAVLJANSTVO - SVETINJA

'Glavaš ne može biti izručen Hrvatskoj'

22.05.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, ne može biti izručen Hrvatskoj jer ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, bez obzira po kojoj osnovi hrvatsko pravosuđe bude tražilo njegovo izručenje, potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH, piše Dnevni avaz

Vijest o neizručenju Glavaša, osuđenog na 10 godina zavtora zbog ratnih zločina, potvrdila je glasnogovornica ministarstva Marina Bakić, dodavši kako zakon BiH ne dozvoljava izručenje svojih državljana. 'Činjenica je da Glavaš ima državljanstvo BiH i o njegovom izručenju sada se ne može govoriti', izjavila je Bakić.

'Naša zemlja nema bilateralni sporazum o izručenju ni sa Hrvatskom, ni drugim zemljama okruženja', podsjetila je, dodajući da je to ipak stvar političke volje.

Navodeći da Europska unija ne poznaje zabranu izručenja, Bakić je zaključila je da će zemlje jugoistočne Europe približavanjem članstvu Uniji morati prilagoditi tim standardima.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je da će od BiH biti zatraženo Glavaševo izručenje na osnovu pravosnažne presude, piše Dnevni avaz.

Glavaš je pobjegao u BiH da bi izbjegao izdržavanje desetogodišnje zatvorske kazne na koju ga je osudio sud u Zagrebu zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku 1991. godine.