SPORNI OSJEČKI SAVEZ

Glavaš izazvao sukob u stranci zelenih

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 10.06.2009 12:59
  • Objavljeno 10.06.2009 u 12:44
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rezultati nedavnih lokalnih izbora i pobjeda Glavaševe stranke HDSSB u Osijeku izazvali su unutarnje stranačke lomove u Zelenima Hrvatske

Povod unutarnjim trvenjima je koalicija osječkih Zelenih s HDSSB-om, zahvaljujući kojoj su zeleni ostvarili relativno dobar rezultat i sudjelovanje u vladanju Osijekom. Odluka lokalne podružnice o koaliranju odmah je u početku, još dok Branimir Glavaš nije bio osuđen, naišla na osudu središnjice Zelenih Hrvatske u Zagrebu.

Osječki zeleni se nisu na to obazirali, stvari su se nastavile događati poznatim tijekom, Glavaš je pobjegao u susjednu republiku BiH i na krilima takvog raspoloženja, HDSSB, ali i zeleni ostvaruju dobar izborni rezultat. Nakon završetka drugog kruga lokalnih izbora, u stranci Zelenih Hrvatske je došlo do polemike i najdirektniji u tom smislu je bio potpredsjednik stranke Lovro Rumora, voditelj splitske podružnice, koji je izričito zahtijevao povlačenje osječke podružnice iz koalicije ili će on i većina nezadovoljnih članova i simpatizera u Splitu istupiti iz stranke.

Po Rumorinim riječima, neprihvatljivo je da stranka koja ima u programu borbu za okoliš, ljudska i manjinska prava i druge ciljeve civilnog društva, stupa u koaliciju s ultradesnom strankom neprihvatljivog svjetonazora i sumnjivih ciljeva. Time je kompromitiran veliki broj aktivista koji ne mogu prihvatiti da se njihovo ime vezuje uz tako opskurnu političku opciju.

Splitski zeleni ustraju na tom stavu po cijenu istupanja iz Zelenih Hrvatske i samostalnog nastavka političkog djelovanja. Iako je riječ o maloj stranci koja nije zastupljena u vlasti, značajan je aktivizam i djelovanje na civilnoj sceni i nezaobilazni su pri uspostavljanju ekoloških standarda na lokalnoj razini. Kako će se ta refleksija osječkih izbora odraziti na ionako rascjepkanu ekološku političku scenu u Hrvatskoj, ostaje nam vidjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi