zločin kod zadra

Forum žena SDP-a traži od ministra da ispita puštanje optuženih za silovanje

14.10.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Forum žena SDP-a zatražio je u ponedjeljak od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da promptno utvrdi činjenice i okolnosti pod kojima je sudac zadarskog Županijskog suda pustio sedmoricu mladića optuženih za višestruko silovanje šesnaestogodišnjakinje da se brane sa slobode.

"Povodom vijesti o puštanju na slobodu sedmorice mladića - optuženika za kazneno djelo višestrukog grupnog silovanja, zlostavljanja, premlaćivanja i ucjenjivanja šesnaestogodišnjakinje, tražimo da promptno utvrdite činjenice i okolnosti pod kojima je sudac istrage zadarskog Županijskog suda Ivan Marković optuženike pustio da se brane sa slobode", stoji u otvorenom pismu Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a ministru Bošnjakoviću.

Kao posebno tragično ističu to što optuženi i žrtva žive u istom mjestu, "no da i ne žive, vjerojatno ste svjesni koliki utjecaj puštanje na slobodu može izvršiti na sam istražni postupak, ali i na dodatno traumatiziranje i osjećaj straha kod maloljetne žrtve". "Koliku traumu je počinjeno zlodjelo, u trajanju od godine dana, prouzročilo kod maloljetne djevojke, vjerojatno možete razumjeti", navode.

Poručuju mu da u trenucima kada donošenjem odluke o brisanju kaznene odredbe spolnog odnosa bez pristanka i postrožavanja sankcija za počinitelje nasilja nad ženama šalje poruku da se sa seksualnim i svakim drugim nasiljem voljan odlučnije obračunati - ovakav potez istražnog suca navodi na sumnju kako pravosudni sustav nema namjeru slijediti takve odluke.

"Nažalost, očito ćete morati ponovno posjetiti Zadar, čije pravosuđe učestalo privlači pažnju svojim postupanjima i odlukama koje donose na štetu žrtava te tamo na licu mjesta utvrditi kako je do takve odluke moglo doći. Očito je da ćete morati djelovati osobno i izravno jer ovaj slučaj pobuđuje i sumnju na pogodovanje osumnjičenima", stoji u otvorenom pismu.

Socijaldemokratski forum žena ponovno traži od Bošnjakovića i od drugih nadležnih tijela punu provedbu Istanbulske konvencije koja počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja, kao i da se sve navedeno provodi u praksi.

"Propise nije dovoljno samo izmijeniti, odluke nije dovoljno samo donijeti. Potrebno ih je sustavno, odlučno i nepristrano provoditi. Javnost mora osjetiti njihov učinak", poručuju Bošnjakoviću.

Zadarska policija je protiv sedmorice mladića u dobi od 17 do 19 godina podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su u godinu dana u više navrata grupno silovali tada 15-godišnju djevojku. Silovanja su se dogodila u periodu od kolovoza prošle do srpnja ove godine.

Kako su prenijeli mediji, mladići su neka od silovanja snimali mobitelom, a snimljenim materijalom ucjenjivali su djevojku kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, a jedan od silovatelja bio je i njezin bivši dečko koji ju je pretukao u nekoliko navrata.

Policija je zbog sumnje u kaznena djela protiv spolne slobode, za spolni odnos bez pristanka, bludne radnje, prijetnje, tjelesne ozljede i iskorištavanje djece za pornografiju na štetu maloljetnice prijavila dvojicu 19-godišnjaka, tri 18-godišnjaka te dvojicu 17-godišnjaka.

Policija je, navode mediji, petoricu mlađih punoljetnika privela prošlog petka, a nakon što su ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu i kod suca istrage Županijskog suda u Zadru, svi su pušteni da se brane sa slobode.

Mladići koje se sumnjiči za višestruko grupno silovanje žive u istom mjestu kao i silovana djevojka, a sudac im je odredio mjere zabrane prilaska i komunikacije sa žrtvom.