podaci cnn-a

Giuliani pritiskao Ukrajince da istraže Bidena u telefonskom razgovoru iz 2019.

08.06.2021 u 22:42

Bionic
Reading

Snimka telefonskog razgovora iz srpnja 2019. pokazuje da je Rudy Giuliani, tadašnji odvjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, pritiskao ukrajinske dužnosnike da istraže neutemeljene optužbe o Trumpovu suparniku na predsjedničkim izborima 2020. Joeu Bidenu, objavio je u utorak CNN

CNN kaže da se domogao snimke razgovora između Giulianija, američkog diplomata Kurta Volkera i Andrija Jermaka, savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija koji je prethodio razgovoru Trumpa i ukrajinskog predsjednika Zelenskija, onome koji je bio u središtu postupka opoziva Trumpa 2019.

Giuliani u razgovoru kaže kako bi volio da Zelenskij kaže da će imenovati tužitelja i "istražiti i iskopati dokaze, one koji postoje i vidjeti ima li novih dokaza o upletenosti u izbore 2016., i onda onu stvar s Bidenom treba istjerati do kraja", navodi CNN.

Republikanac Trump je političkim lovom na vještice nazvao optužbe da je u telefonskom razgovoru pritiskao Zelenskija da blati Bidena.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati glasao je za opoziv Trumpa u prosincu 2019., ali ga je početkom 2020. oslobodio Senat kojim su tada dominirali republikanci.

Trump je izgubio predsjedničke izbore od demokrata Bidena 2020. i napustio Bijelu kuću u siječnju 2021.