SINDIKAT SOLIDARNOST ZGROŽEN

Gdanjsk vratio ime 'Lenjin' na poznato brodogradilište

14.05.2012 u 20:50

Bionic
Reading

Poznato brodogradilište u Gdanjsku, u kojem je prije 30 godina stvoren poljski sindikat Solidarnost, od ponedjeljka nosi svoje povijesno ime "Brodogradilište Lenjin" iz doba komunizma

Nekadašnji natpis 'Stocznia Gdanska im. Lenina' nad glavnim ulazom 2 postavljen je u noći s nedjelje na ponedjeljak, a autori projekta vratili su i marksistički slogan - 'Proleteri svih zemalja, ujedinite se' te poruku 'Hvala na dobrom radu', a naveli su i popis zahtjeva štrajkaša protiv komunističkog režima iz kolovoza 1980.

Povijesna rekonstrukcija vremenski se poklapa sa snimanjem filma o događajima otprije više od tri desetljeća, nastanku Solidarnosti i njegovom prvom vođi Lechu Walesi

Film u istom brodogradilištu snima poznati poljski redatelj Andrzej Wajda, a upravo je snimanje filma gradonačelniku Gdanjska Pawelu Adamowiczu dalo ideju o vraćanju "povijesnog imena" brodogradilištu.

'Taj natpis i to ime su simboli vremena koja su se (u međuvremenu) na sreću, promijenila', napisao je gradonačelnik na svojem blogu.

'Prolazeći pokraj ulaza 2, moramo se prisjetiti da je Lenjin bio zločinac, ali i da su radnici tvornice koja je nosila njegovo ime razbili zločinački sustav koji je stvorio', naglasio je.

Adamowicz smatra da naziv "Brodogradilište Lenjin", kao i natpis "Arbeit macht Frei" nad ulazom u nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau mora služiti kao tužan podsjetnik mlađim naraštajima na ono što se tamo događalo.


No povrat Lenjinova imena izazvao je žučne reakcije i kritike, osobito iz samog sindikata Solidarnost.

'To je neprihvatljivo', rekao je predsjednik sindikata Karol Guzikiewicz

'Upravo zahvaljujući uspjehu Solidarnosti i Poljske u konačnici su uklonjeni simboli komunizma, a danas ih gradonačelnik Gdanjska vraća, iako se ni s kim nije o tome posavjetovao', naglasio je.

Oporbena konzervativna stranka Pravo i pravda zatražila je od državnog tužitelja pokretanje postupka protiv Adamowicza zbog promicanja komunističkih obilježja, koje su u Poljskoj zabranjena kao i nacistička.

Lech Walesa
se na cijelu priču osvrnuo s puno duha.

'Ako je moguće vratiti ime od prije 30 godina, ja bih želio da se i meni oduzme 30 godina života, da budem toliko mlađi', našalio se.

'Ljudi imaju potrebu baviti se koječime ... ne treba ih uzimati preozbiljno', dodao je, napomenuvši kako će ipak ići vidjeti natpis i slikati se pod njim.