energetska kriza

Novi obrat: Gazprom ipak neće u subotu pustiti plin u Europu preko Sjevernog toka 1, evo što im je sada problem

02.09.2022 u 19:33

Bionic
Reading

Ruski Gazprom objavio je u petak da se isporuke plina preko Sjevernog toka 1 neće u subotu nastaviti, nakon što je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Gazprom kaže da turbina ne može sigurno raditi dok se istjecanje ne riješi, a nije dao nikakav vremenski okvir kada bi plin mogao ponovno krenuti kroz plinovod što se trebalo dogoditi u subotu, nakon trodnevne stanke radi održavanja.

Izvori upoznati s planovima Gazproma rekli su ranije u petak da se tvrtka sprema u subotu nastaviti s isporukama plina cjevovodom Sjeverni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora i opskrbljuje Njemačku i druge države, nakon trodnevnog prekida radi održavanja.

Plin je, po tim izvorima, trebao ponovo krenuti u subotu u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Gazprom je i ranije smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

  • +3
Gazprom Germania Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

Izvršni direktor Aleksej Miller kazao je da sankcije znače da Siemens Energy, dobavaljač opreme za plinovod, ne može provesti redovito održavanje.

Njemačka kompanija obavljala je servis u Kanadi koja je blokirala opremu budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije u petak je rekao da bi isporuke Sjevernim tokom 1 mogle ponovo biti prekinute budući da je u opasnosti pouzdan rad cijelog sustava, navodi Reuters.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovo uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Sjeverni tok 1 jedna je od glavnih opskrbnih ruta Europe plinom.

Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom. Rekao je da je spreman pomoći ako je potrebno i da je održavanje isključeno iz sankcija.